Obaveze koje su preuzeli Britanci

Velika Britanija je na korak bliže formalnom procesu napuštanja Evropske Unije. Kampanja "Vote Leave" i britanska Vlada su naveli čitav niz dosta ozbiljnih obećanja o tome šta će konačni "razvod" značiti za državu.

Svijet 29.03.2017 | 13:12
Obaveze koje su preuzeli Britanci
Ovo je lista ključnih obećanja i koliko je moguće da ona budu odražana, a spisak su napravili oni koji se protive "teškom" Bregzitu, koji ise čini sve izglednijim.

1. EU trgovina

Obećanje: U potpunosti iste koristi koje Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno ima unutar Carinske unije i Unutrašnjeg tržišta EU biće i nakon napuštanja.
Britanija je navela da će napustiti Evropsku zonu slobodne trgovine i Carinsku uniju. Zvaničnici iz EU i zemlje poput Nemačke su ponovili u nekoliko navrata da zemlje van EU ne mogu da imaju iste trgovinske prednosti koje imaju države članice, tako da će neke beneficije ipak nestati, piše CNN.2. Trgovinski sporazumi

Obećanje: Biće mnogo novih trgovinskih ugovora sa novim državama, koji će moći da se potpišu na dan odlaska iz EU.
Trgovinski odnosi su veoma složeni i potrebno je godinama da se pregovara o njima. Prioritet za zvaničnike iz UK će biti da dogovore nove trgovinske sporazume sa EU, a ne sa novim zemljama, što će biti jako težak posao. Eksperti kažu da su šanse da se to dogodi u naredne dve godine veoma male.

3. Novac

Obećanje: Investiranje ušteđevine iz budžeta EU u javne službe, uključujući i 350 miliona funti za zdravstvenu zaštitu.
Nejasno je i dalje koliko će ušteđevine Britanija uspeti da generiše, jer uslovi napuštanja i dalje tek treba da se finalizuju. Ali oni neće preći 190 miliona funti nedeljno, a rupe koje će nastati u državnim kasama i kasniji uticaj Bregizta na ekonomski rast će pojesti dosta tog novca.

4. Severna Irska

Obećanje: Neće biti promenjene granice između Severne Irske i Republike Irske.
Vlada UK je rekla da će zadržavanje irske granice otvorenom biti jedna od glavnih tačaka pregovaranja tokom Bregzita.

Međutim, ako UK napusti Carinsku uniju, koja garantuje slobodno kretanje roba, neke granične provere će biti neizbežne.

5. Prava

Obećanje: Građanska, radnička i prava o zaštiti okoline koja su trenutno garantovana članstvom u EU će biti u potpunosti zaštićena i nakon napuštanja.
Kada UK napusti EU, prava koja su bila zagarantovana članstvom će prestati da se primenjuju.

Kako bi očuvali ta prava Vlada ima plan da domaćim zakonima koji garantuju ista prava, ukine EU zakone koji su se bavili očuvanjem istih.

6. Bezbednost

Obećanje: Postojaće dogovor o bezbednosti koji će da održava i unapređuje saradnju sa EU u ovoj oblasti.
Kao čalnica EU, UK je deo Evropskog naloga za hapšnje, član Europola i ima pristup Šengenskom informacionom sistemu.

Moguće je da će UK da pregovara nastavak pristupa ovim telima, sličnim kao kod drugih zemalja van EU.

7. Ujedinjeno Kraljevstvo

Obećanje: Integritet UK će biti zaštićen i biće ojačan.
Škotska je većinom bila za ostanak u EU. Tamo sada žele referendum o nezavisnosti u odnosu na UK, tako da je održanje ovog obećanja neizvesno.

8. Nauka

Obećanje: Naučna i istraživačka partnerstva sa EU će biti ojačana
London je trenutno dom Evropske agencije za lekove, koja pušta nove lekove u promet širom EU. Agencija će se skoro sigurno premestiti nakon napuštanja EU, a mnoge evropske zemlje, poput Švedske, Mađarske, Bugarske i Holandije su već "pikirale" da je ugoste kod sebe.

9. Datum konačnog napuštanja EUObećanje: U 2019. godini UK će u potpunosti biti van EU
Britanska premijerka Tereza Mej danas pokreće formalni izlazak iz EU, započinjući dvogodišnje pregovaranje. Produžetak tog perioda će zahtevati saglasnost svih ostalih članica EU.

Mej je rekla da će biti bolje za UK da napusti EU bez dogovora, pre nego da prihvati neki dogovor koji može da bude loš po zemlju.

Imigracije

Obećanje: Dramatično smanjenje imigracija dok se UK i dalje održava otvorenim za sve vredne radnike iz EU koji su potrebni kompanijama u UK.
Bregzit aktivisti su vratili ovo obećanje u danima nakon referenduma u junu prošle godine, naglašavajući posvećenost i privrženost, umesto stroge kontrole granica UK.

Dejvid Dejvis, jedan od zvaničnika Bregzita je u ponedeljak na pitanje da li će vlada i dalje da ograničava broj radnika iz EU koji dolaze u UK rekao:

"Politika će biti vođena isključivo u nacionalnom interesu. To znači da će s vremena na vreme biti potreban veći broj radnika, a nekada manji".

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar