Најљековитија биљка расте нам у дворишту

Многи од нас као деца играли су се са расцветалим маслачком, трудећи се да његово семе оде на све четири стране света.

Здравље 29.03.2017 | 13:12
Најљековитија биљка расте нам у дворишту
Популарном маслачку латински је назив Тараxацум оффицинале, а потиче из Еуропе и северне Азије. Током векова давана су му многа имена; горко зеље, коњска жућеница, попово гуманце, млечњак, радич, реграт, италијанска салата и друго.

Маслачак је јефтин и приступачан лек и храна, а сада је идеално време за бербу, јер му је почела сезона.

Лековитост маслачка

Лишће маслачка по витаминском богатству надмашује чак спанаћ и парадајз. Садржи витамине А, Б2, Ц, Д и Г, те минерале калијум, натријум, калцијум, фосфор и железо.

Као моћан диуретик, благотворан је за бубреге и мокраћне органе. Осим што има диуретска својства, подстиче стварање жучи, чисти јетру, помаже код алергија и смањује холестерол.

Због бројних храњивих твари које садржи, лишће маслачка препоручује се као додатак исхрани за труднице и жене упостменопаузи.

Маслачак је уопштено повољан за женска оболења, а нарочито за спречавање и лечење болести дојки, циста, карцинома, отечености и код проблема с дојењем.

Чај од корена маслачка

Корен маслачка моћан је лек за јетру и желудац. Шест шољица чаја од корена маслачка дневно наводно могу излечити хепатитис у року од две недеље.

Фитотерапија с овим чајем лечи сваковрсне тегобе. Препоручује се код пробавних тегоба, недовољног лучења жучи, високог притиска и мањка апетита.

Стабљике и цветови

Стабљике маслачка поспешују растварање жучи, регулишу метаболизам те прочишћавају крв и желудац. Народна их медицина препоручује против дијабетеса и за уклањање брадавица. Мажите брадавице млеком од стабљика маслачка док не отпадну.

Од цветова ове биљке добија се сируп, којег понекад називају и медом, због њихове сличности у структури. Тај сируп чисти и јача крв и пробаву, а помаже и код кашља.
Маслачак у кулинарству

Маслачак је лако доступна и укусна самоникла биљка коју увек можете брати и јести током њене сезоне. Можете га користити попут спанаћа - додати у салату, сосеве, тесто, пиринач, супу. Можете од њега направити зелени кашасти сок.

Цветове маслачка можете поховати или додавати салатама, док неотворене пупољке конзервирати попут капра.

Лишће маслачка најбоље је сакупљати у прољеће, кад још нема горког сока. Цветови се беру за сунчаног времена, најбоље око поднева кад су сви цветови отворени.

Стил Курир
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар