Najljekovitija biljka raste nam u dvorištu

Mnogi od nas kao deca igrali su se sa rascvetalim maslačkom, trudeći se da njegovo seme ode na sve četiri strane sveta.

Zdravlje 29.03.2017 | 13:12
Najljekovitija biljka raste nam u dvorištu
Popularnom maslačku latinski je naziv Taraxacum officinale, a potiče iz Europe i severne Azije. Tokom vekova davana su mu mnoga imena; gorko zelje, konjska žućenica, popovo gumance, mlečnjak, radič, regrat, italijanska salata i drugo.

Maslačak je jeftin i pristupačan lek i hrana, a sada je idealno vreme za berbu, jer mu je počela sezona.

Lekovitost maslačka

Lišće maslačka po vitaminskom bogatstvu nadmašuje čak spanać i paradajz. Sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor i železo.

Kao moćan diuretik, blagotvoran je za bubrege i mokraćne organe. Osim što ima diuretska svojstva, podstiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol.

Zbog brojnih hranjivih tvari koje sadrži, lišće maslačka preporučuje se kao dodatak ishrani za trudnice i žene upostmenopauzi.

Maslačak je uopšteno povoljan za ženska obolenja, a naročito za sprečavanje i lečenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem.

Čaj od korena maslačka

Koren maslačka moćan je lek za jetru i želudac. Šest šoljica čaja od korena maslačka dnevno navodno mogu izlečiti hepatitis u roku od dve nedelje.

Fitoterapija s ovim čajem leči svakovrsne tegobe. Preporučuje se kod probavnih tegoba, nedovoljnog lučenja žuči, visokog pritiska i manjka apetita.

Stabljike i cvetovi

Stabljike maslačka pospešuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i za uklanjanje bradavica. Mažite bradavice mlekom od stabljika maslačka dok ne otpadnu.

Od cvetova ove biljke dobija se sirup, kojeg ponekad nazivaju i medom, zbog njihove sličnosti u strukturi. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja.
Maslačak u kulinarstvu

Maslačak je lako dostupna i ukusna samonikla biljka koju uvek možete brati i jesti tokom njene sezone. Možete ga koristiti poput spanaća - dodati u salatu, soseve, testo, pirinač, supu. Možete od njega napraviti zeleni kašasti sok.

Cvetove maslačka možete pohovati ili dodavati salatama, dok neotvorene pupoljke konzervirati poput kapra.

Lišće maslačka najbolje je sakupljati u proljeće, kad još nema gorkog soka. Cvetovi se beru za sunčanog vremena, najbolje oko podneva kad su svi cvetovi otvoreni.

Stil Kurir
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar