Тешке оптужбе о ХДЗ-у и Цркви

На интернету је освануо видео исказа бившег предсједника владе тзв. Хрватске Републике Херцег-Босне Јадранка Прлића, коме се суди у Хагу за ратне злочине, датог хашким истражитељима крајем 2001. године, а у којем се чује како директно оптужује ХДЗ Босне и Херцеговине за клерофашизам.

Босна и Херцеговина 29.03.2017 | 12:23
Тешке оптужбе о ХДЗ-у и Цркви
Хашким истражитељима у присуству свог првог адвоката Ћамила Салаховића, је испричао зашто је ушао у ХДЗ и зашто је напустио ту странку, за коју каже да је и у ратно и поратно доба имала ‘снажну примјесу клерофашистичких елемената’.

'Било је то онда када се Хрватска демократска заједница јавно обавезала, и међународно и Република Хрватска, да ће се градити етнички сношљива Босна и Херцеговина. Зато сам приступио тој странци', казао је Прлић, коме је у току жалбени поступак у Хагу, истражитељима.

Потом објашњава зашто је напустио ХДЗ.

'У исто то вријеме изјавио сам први пут на тај начин сљедеће: да су те снаге у току рата и након рата имале врло снажне примјесе клерофашистичких елемената. Свјестан сам чињенице да сам одмах против себе добио и Цркву и остале, али то ме не интересира. Желим у тој борби не побиједити, него желим извести и мој народ и Босну и Херцеговину на пут који је могућ. Те фашисте требате казнити и ја ћу рећи које су то снаге', наводи Прлић.

У наставку исказа Прлић говори како је изгледала спирала злочина у БиХ, покушавајући себе изузети од кривње: 'Нисам био политички вођа, нисам припадао војној власти, нисам имао никакву улогу у цивилној извршној власти', објашњавао је истражитељима Прлић.

Кад се говори о војној власти, мислим да је све врло јасно написано и не треба додатно објашњење, додао је.



(Вијести.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МА ЈА

29.03.2017 10:56

МА ЈА, КОД НАС ЧОВЈЕК ЧИМ КАЖЕ ИСТИНУ СПАКУЈУ МУ, И СПАКУЈУ ГА. БЕСПРИЈЕКОРНО ТО РАДЕ СВИ. СНСД, СДА, ХДЗ А БОГАМИ И ОВИ МАЊИ НЕ ЗАОСТАЈУ ЗА ЊИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

29.03.2017 11:42

А Србе пресуђују зато што су се борили против клерофашиста и њиховог цвијећа. Везати заставу са клерофашистима може само онај ко је вијековима задојен клерофашизмом.

ОДГОВОРИТЕ