Будућност Балкана у Европској унији

Европска народна партија сутра на свом конгресу усваја резолуцију у којој једногласно поручује да је будућност Западног Балкана у Европској унији, сазнаје Тањуг.

Регион 28.03.2017 | 21:08
Будућност Балкана у Европској унији
Та највећа и најутицајнија европска страначка групација, која окупља хришћанско демократске и либерално конзервативне странке, сутра би током свог пленарног конгреса на Малти требало да усвоји резолуцију којом се подржава евроинтеграциони пут Западног Балкана.

У нацрту текста резолуције, у који је Тањуг имао увид, наводи се да перспектива приступања Западног Балкана и будућност земаља региона у ЕУ имају неподјељену подршку Европске народне партије.

"Евроинтеграциони процес био је најуспјешнији и најмоћнији ЕУ инструмент намијењен за консолидацију демократских норми и принципа, успостављање функционалне тржишне економије и достизање мира и стабилности. Понављамо и наглашавамо важност чињенице да је ЕУ Унија вриједности, норми и принципа којих се земље Западног Балкана, које настоје да постану дио европске породице, морају придржавати", наводи се на почетку текста резолуције ЕПП о Западном Балкану.

У наставку тескта, Европска народна партија позива чланице и институције ЕУ да се више фокусирају на регион Западног Балкана и начине конкретне кораке у циљу примјене договореног у Сарајевској декларацији, која се односи на стварање заједничког тржишта у региону.

"Више фокуса на регионалном економском развоју утицаће на смањење етничких и прекограничних сукоба као и на смањење незапослености и сиромаштва", стоји у нацрту теста резолуције о којој би сутра требало да се разговара на пленарном конгресу ЕПП.

Представници Европске народне партије наглашавају да се посебан значај мора дати доприносу који земље Западног Балкана имају када је ријеч о заштити спољних граница ЕУ.

Истовремено, земље чланице ЕУ позивају се да "учине све могуће" како би сузбиле "негативну и узнемирујућу" улогу спољних актера у региону Западног Балкана.

"Позивамо ЕУ институције и чланице ЕУ да интензивирају своју подршку националним или европским фондовима и пројектима који су намијењени еконосмком развоју Западног Балкана како би се смањио повећани економски и политички утицај трећих земаља", стоји у нацрту текста резолуције ЕПП, у који је Тањуг имао увид.

Са друге стране, земље Западног Балкана позивају се да не изгубе мотивацију и ангажман неопходан за европски приступни процес. Регион се позива да настави за рефомама, имајући у виду "јасну европску перспективу и санжну подршку ЕПП".

У нацрту резолуције о Западном Балкану, Европска народна партија наглашава да се свака држава која настоји да уђе у ЕУ мора оцјењивати на основу истих критеријума и споственог залагања, као и да брзина европског пута зависи од квалитета и посвећености сваке земље понаособ неопходним реформама.

Истовремено, инсистира се и на уздржавању од етничких провокација у региону, осуђује свакако провокативно и агресивно понашање, које представља пријетњу миру и стабилности.

У нацрту текста резолуције Европске народне партије о Западном Балкану наглашава се да враћање на контроверзе из прошлости неће допринијети напретку, већ само ометању европског пута у региону.

На крају текста, о коме ће се сутра распарављати на конгресу Европске народне партије, а који би потом требало да буде усвојен у форми резолуције, наглашава се важност очувања мултиетничког карактера региона Западног Балкана, одржања добросусједских односа и регионалне сарадње и понавља да се суверенитет и интегритет земаља Западног Балкна морају поштовати, а да су било какви даљи покушаји прекрајања граница у региону у потпуности неприхватљиви.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

какаваеу

28.03.2017 20:00

Сад у ЕУ кад су нас њихови банкари огулили до голе коже?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куда плови овај брод??

28.03.2017 20:08

Са једне стране отварају Трезор судјеног дана и складисте сјемена биљака.Тацније у Норвеској,гдје је отворена и библијотека за цување вазних књига итд. А ови из ЕУ састанце и доносе некакве резолуције за Балкан.Демагогија или сарена лаз......??? Неста се цудно спрема.....!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕЕУ

28.03.2017 20:28

Само се ви брините за васе проблеме, оставите Западни Балкан на миру, или дајте свим дрзавама исте услове за улазак, у том слуцају мозе да се разговара. Овако све оно сто вриједи за друге народе, не вриједи за Србе, и обрнуто. Па докле тако господо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

29.03.2017 06:16

Пола Кипра је у ЕУ засто не и у БиХ несто тако не реализовати,ко зели нека иде у ЕУ а ко не зели нека иде у јацање везе са Русијом и мирна Босна !

Name

Једај

29.03.2017 04:28

Цекацемо,и турци чекају 54 године за улазак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

29.03.2017 05:56

Да су хтјели могли су нас све са Хрватском примити , процјена је да у Б и Х , Србији(са Косовом) , Црној Гори, Македонији и Албанији живи 15 милиона људи а примили су Бугарску и Румунију са преко 30 милиона!? А да је ЕУ "бајка" не би је Британија од синоћ званично почела напуштати !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

29.03.2017 12:26

БиХ улази у више брзинску ЕУу и то са ознаком Р . тј. рикверц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.2.Април.2017

02.04.2017 06:26

Зашто излази,Британија из ЕУ кад је тако супе у,Европи.Ко води европу?воде богате државе као,Немачка.Србија неће никада ујићи у,ЕУ јер докле,Србија уиђе у,ЕУ дотле ће се европа распасти..

ОДГОВОРИТЕ