СзП против акциза и поскупљења

Савјет министара БиХ усвојио је на данашњој сједници већином гласова Измјене и допуне закона о акцизама, чиме се уводе нове акцизе на гориво. Против нових акциза које ће довести до поскупљења горива, гласали су министри из Савеза за промјене.

Босна и Херцеговина 28.03.2017 | 17:31
СзП против акциза и поскупљења
"Подржавамо реформски пут БиХ и развој инфраструктуре, али тражимо да се уз нови намет од 15 фенинга по литри горива обезбједи бар минимална заштита пољопривредника", истиче замјеник предсједавајућег Савјета министара Мирко Шаровић и додаје:

"Тражили смо да се уведе категорија плавог дизела или да се на неки други начин помогне пољопривредницима. Предлагали смо да се од ових акциза од 15 фенинга један дио 3-4 фенинга одвоји директно у буџете ентитета и да се дај новац да пољопривредницима како би се ублажиле посљедице".

За ове приједлоге, тврди Шаровић, није било разумијевања Владе Републике Српске и ММФ-а.

Шаровић упозорава да Влада Српске не може да захтијева од Савеза за промјене да преузме терет одговорности за стање у ентитетском буџету и гласа за увођење нових акциза које ће служити за отплату кредита за изградњу путева и ауто-путева.

"Зашто се крије ко стоји иза писма намјере ММФ-у и шта су све потписали", пита Шаровић и тврди да је Влада Српске пристала и да годишње уштеди пет милиона марака подстицаја тако што ће их исплаћивати само регистрованим пољопривредним газдинствима која плаћају порез.

За разлику од Владе Републике Српске у Савјету министара спремни су да подрже план помоћи пољопривредницима.

"Спремни смо да подржимо увођење плавог дизела или неки други план који је предлагао министар Шаровић, а који би помогао пољопровреди", тврди предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и додаје да је Савјет министара више пута покретао активности око повлачења ИПА средстава за пољопривреду.

"То су бесповратна средства Европске уније. Нажалост, нисмо наишли на разумијевање Владе Републике Српске у смислу формирања заједничке платне агенције за контролу утрошка тих средстава. Због тога већ годинама губимо 20-30 милиона евра", истиче Звиздић.

Савјет министара БиХ усвојио је и Измјене закона о Агенцији за депозите, што је такође услов ММФ-а, јер су након пропасти неколико банака у Српској тражили да Агенција за депозите БиХ има већу контролу над банкама.

"Највећа новост је да ће се формирати Фонд за реструктуирање", каже замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда и додаје да ће Агенција за осигурање депозита БиХ наставити да ради свој посао, али ће уједно бити и контролно тијело.

"Добиће и већа овлашћења. Моћи ће да интервенише не само када нека банка пропадне, већ ће имати могућност интервенције прије тога", објашњава Беванда, а на наше питање значи ли то да ће контрола банака бити на нивоу БиХ, одговара потврдно.

На питање да ли је тај Закон усаглашен са ентитетима, пошто се очигледно ради о преносу надлежности, министар Беванда одговара да је Закон у Савјет министара упутио Управни одбор Агенције за осигурање депозита БиХ, који га је усвојио једногласно.

Члан Управног одбора Агенције је и министар финансија у Влади Републике Српске Зоран Тегелтија.

(БН телевизија)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Миле

28.03.2017 18:02

Супер сад це све опет да поскупи а нико није скидао цијене кад је гориво појевтинило....... Народ бирао народ и плаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

28.03.2017 18:35

Држава би вољела да цијена једног литра нафте буде 10,00 КМ. Јер није исто 10 или 20% од 1 КМ или 10,00 КМ пореза у Буџет. Ауто плин је у РС прије 9 мјесеци био 0,56КМ а сада га нема нигдје испод 0,90 КМ. А , ми марво пасимо траву и дижимо кредите од тих истих. Успут , кољимо се по националној основи. А они се само смјешкају...

Name

румунија

29.03.2017 04:25

Све го сљам!странке унистити,јер су куга!

Name

007

28.03.2017 18:10

Значи,како ви нисте подржали,неће ни поскупити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

28.03.2017 18:38

Свака цаст за СДС,само.останите доследни! Ако СНСД хоце паре ММФ нека они гласају и стану пред суд народа! И онако це паре отици њиховим тајкунима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре снајпер

28.03.2017 19:19

Жао ми је тебе Лука,али ти стварно гријешиш...

Name

?

29.03.2017 05:54

У цему је Лука погријесио јел у томе само сто је напсиао оно сто це се десити па то висе и птице на грани знају хахахаха...

Name

Иди Амин

28.03.2017 18:54

А лијепо вам је пресдник говорио да настампамо паре.Ето вам сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

впск

28.03.2017 20:31

Ако партиципате на нивоу власти БиХ, онда мозете утицати на усвајање Закона у СМ. Потпредсједник мозе стопирати усвајање Закона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Епистахије

29.03.2017 03:41

Народе не буни се превисе. Ако буде теско доце предсједник са гајбом пива, пјесма и све супер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми смо их бирали

29.03.2017 06:20

Цркни народе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напријед

29.03.2017 06:39

Народе пјевајте заједно са Додиком и Зељком " Не мозе нам нико ниста јаци смо од ММФ-а и гледајте како они харце све цега се дохвате.

ОДГОВОРИТЕ