„Лутрији РС“ пропала два милиона КМ

„Лутрија Републике Српске“ отписала је 1,95 милиона КМ које је имала орочене у пропалој „Бобар банци“, наведено је у ревизорском извјештају „Лутрије“ за 2016. годину.

Република Српска 28.03.2017 | 18:30
„Лутрији РС“ пропала два милиона КМ
Независна ревизорска кућа „Контал“ оцијенила је позитивним пословање „Лутрије“ у прошлој години, али је скренула пажњу на скоро два милиона КМ који су „Лутрији“ пропали у „Бобар банци“ као и на чињеницу да за поједине пословне објекте који припадају овом друштву и воде се у књигама не постоји адекватна документација о власништву.

„Према одлуци Надзорног одбора, потраживања за орочена средстава у износу од 1,95 милиона КМ на крају 2016. године сматрају се ненаплативим и извршена је исправка вриједности тог новца, односно обезвређење средстава“, наводи се у извјештају.

Ревизори су напоменули и да за поједине пословне објекте који су одлуком о оснивању припали „Лутрији“ и који се воде у њиховим књигама, не постоји адекватна документација о власништву.

„За све те објекте поднесен је захтјев за укњижавање власништва и поступак је у току“, наводи се у извјештају.

Нагласили су и да је куповином пословног простора велике вриједности, који се налази у згради Милета Радишића у центру града, „Лутрија“ била у обавези да откупи акције свих несагласних акционара на основу њиховог захтјева.

„Акције су откупљене по књиговодственој вриједности од 0,68 КМ по акцији, а укупна вриједност откупљених акција несагласних акционара износи 497.960 КМ“, истиче се у извјештају.



У извјештају је наведено и да је „Лутрија“ за куповину пословног простора подигла кредит од 1,5 милион КМ код „НЛБ банке“ на седам година и са номиналном каматном стопом од 3,9 одсто годишње. Кредит је обезбијеђен хипотеком.

ЦАПИТАЛ је раније објавио да „Лутрија“ планира да се пресели у нове просторије које ће за 2,77 милиона КМ купити од фирме „Гранд траде“ Милета Радишића у центру града. Ово предузеће се већ се преселило у нове просторије.

У „Лутрији“ су за ЦАПИТАЛ данас рекли да су према одлуци Надзорног одбора, а на препоруку независног ревизора, потраживања од 1,95 милиона КМ сматрана ненаплативим и да је извршена исправка вриједности тих средстава са 31. децембром 2015. године те да се та средства воде у пословним књигама предузећа као орочена средства за која је извршена исправка вриједности.

„Послије отварања стечаја у овој банци „Лутрија РС“ је пријавила своја потраживања и очекујемо да бар дио тих потраживања наплатимо“, казали су у „Лутрији“, истичући да су од ревизиора добили позитивно мишљење.

Што се тиче куповине акција од несагласних акционара, истаклу су да „Лутрија“ има законски рок од три године да те акције прода и да ће настојати то и да ураде.

Када је у питању власништво над објектима на шта је ревизор, такође, скренуо пажњу, у „Лутрији“ су рекли да се ради о објектима који су припадали некадашњој „Лутрији БиХ“ прије ратних дејстава, а налазе се на територији РС.

Појаснили су да је у одлуци о оснивању „Лутрије РС“ из 1992. године наведено да сви објекти који се налазе на територији Српске, а припадају „Лутрији БиХ“, чине имовину „Лутрије РС“.

„Између тада основане „Лутрије РС“ и „Лутрије БиХ“ никада није урађен диобни биланс који је један од докумената неопходних за укњижавање поменуте имовине у наше власништво. „Лутрија Српске“ предузела је све законом дозвољене радње да укњижи поменуте објекте, односно сви појединачни предмети су на судовима“, нагласили су у „Лутрији“.

(Цапитал.ба)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Карадоз

28.03.2017 16:38

Има се мозе се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

питам се

28.03.2017 18:53

КАКО МОЖЕ ДА ПРОПАДНЕ ДВА МИЛИОНА МАРАКА - па није то кварљива роба , осим ако неко није дрпио !!

Name

Не Питај Се

28.03.2017 19:27

Наравно да мозе да пропадне,само некоме у дзеп.

Name

Дон Кихот

28.03.2017 18:10

Ништа необично...па МИЛЕ РАДИШИЋ ЈЕ БИО ДИРЕКТОР лУТРИЈЕ РС...чему чуђење, а познато је и да сви директори који су постављени од стране СНСД-а за странку МОРАЈУ годишње уплатит 10.000,00КМ ..дакле Баја чини што му воља , он је и тата и мама...а ови остали су само сативе и купе мрвице и то је то...цркни народе, тако ти и треба....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Садашњи уз помоћ маме

28.03.2017 19:04

И других сретних околности Обнаса ту функцију. Исто уз помоћ маме био директор у још једном предузећу, приватизација спасила раднике. Касније отјеран из РТРС. Раније 8 година Лутрију водио В.Д. ДИРЕКТОРА.? Из познатих разлога овај садашњи је ту.

Name

Луне

28.03.2017 18:10

Било цега се дохвати "војник Рајан" то аутоматски пропада!? Све су унистили,иза њих само пепео остаје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наивна Будала

28.03.2017 18:33

Никада ми нису били јасни људи који коцкају.То је болест.Дуван,Алкохол,Дрога.Коцка,све је то исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

играч

28.03.2017 18:55

Па ми играјмо лутрију и надајмо се СРЕЋИ, хехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

стедиса

28.03.2017 18:59

КО ЈЕ ПОКРАО МИЛИОНЕ ИЗ БОБАР БАНКЕ ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економски Аналитицар

28.03.2017 19:57

Па,није нико покрао,пропало.

Name

рајко

28.03.2017 19:51

"""" ....Појаснили су да је у одлуци о оснивању „Лутрије РС“ из 1992. године наведено да сви објекти који се налазе на територији Српске, а припадају „Лутрији БиХ“, чине имовину „Лутрије РС“."""""" Рецимо у књигама Лутрије РС и данас [2017. године] воде као њено власниство објекти Лутрије на Илидзи, у Вогосци у Илијасу, Олову,... јер су та мјеста била у РС 1992-1995 Једностасвоо никада није изврсен диобени биланс [ста је ције] а ста је морало бити изврсено тако да данас има објеката који у књигама имају разлиците власнике [зависно ције књиге се гледају]

ОДГОВОРИТЕ