„Lutriji RS“ propala dva miliona KM

„Lutrija Republike Srpske“ otpisala je 1,95 miliona KM koje je imala oročene u propaloj „Bobar banci“, navedeno je u revizorskom izvještaju „Lutrije“ za 2016. godinu.

Republika Srpska 28.03.2017 | 18:30
„Lutriji RS“ propala dva miliona KM
Nezavisna revizorska kuća „Kontal“ ocijenila je pozitivnim poslovanje „Lutrije“ u prošloj godini, ali je skrenula pažnju na skoro dva miliona KM koji su „Lutriji“ propali u „Bobar banci“ kao i na činjenicu da za pojedine poslovne objekte koji pripadaju ovom društvu i vode se u knjigama ne postoji adekvatna dokumentacija o vlasništvu.

„Prema odluci Nadzornog odbora, potraživanja za oročena sredstava u iznosu od 1,95 miliona KM na kraju 2016. godine smatraju se nenaplativim i izvršena je ispravka vrijednosti tog novca, odnosno obezvređenje sredstava“, navodi se u izvještaju.

Revizori su napomenuli i da za pojedine poslovne objekte koji su odlukom o osnivanju pripali „Lutriji“ i koji se vode u njihovim knjigama, ne postoji adekvatna dokumentacija o vlasništvu.

„Za sve te objekte podnesen je zahtjev za uknjižavanje vlasništva i postupak je u toku“, navodi se u izvještaju.

Naglasili su i da je kupovinom poslovnog prostora velike vrijednosti, koji se nalazi u zgradi Mileta Radišića u centru grada, „Lutrija“ bila u obavezi da otkupi akcije svih nesaglasnih akcionara na osnovu njihovog zahtjeva.

„Akcije su otkupljene po knjigovodstvenoj vrijednosti od 0,68 KM po akciji, a ukupna vrijednost otkupljenih akcija nesaglasnih akcionara iznosi 497.960 KM“, ističe se u izvještaju.



U izvještaju je navedeno i da je „Lutrija“ za kupovinu poslovnog prostora podigla kredit od 1,5 milion KM kod „NLB banke“ na sedam godina i sa nominalnom kamatnom stopom od 3,9 odsto godišnje. Kredit je obezbijeđen hipotekom.

CAPITAL je ranije objavio da „Lutrija“ planira da se preseli u nove prostorije koje će za 2,77 miliona KM kupiti od firme „Grand trade“ Mileta Radišića u centru grada. Ovo preduzeće se već se preselilo u nove prostorije.

U „Lutriji“ su za CAPITAL danas rekli da su prema odluci Nadzornog odbora, a na preporuku nezavisnog revizora, potraživanja od 1,95 miliona KM smatrana nenaplativim i da je izvršena ispravka vrijednosti tih sredstava sa 31. decembrom 2015. godine te da se ta sredstva vode u poslovnim knjigama preduzeća kao oročena sredstva za koja je izvršena ispravka vrijednosti.

„Poslije otvaranja stečaja u ovoj banci „Lutrija RS“ je prijavila svoja potraživanja i očekujemo da bar dio tih potraživanja naplatimo“, kazali su u „Lutriji“, ističući da su od reviziora dobili pozitivno mišljenje.

Što se tiče kupovine akcija od nesaglasnih akcionara, istaklu su da „Lutrija“ ima zakonski rok od tri godine da te akcije proda i da će nastojati to i da urade.

Kada je u pitanju vlasništvo nad objektima na šta je revizor, takođe, skrenuo pažnju, u „Lutriji“ su rekli da se radi o objektima koji su pripadali nekadašnjoj „Lutriji BiH“ prije ratnih dejstava, a nalaze se na teritoriji RS.

Pojasnili su da je u odluci o osnivanju „Lutrije RS“ iz 1992. godine navedeno da svi objekti koji se nalaze na teritoriji Srpske, a pripadaju „Lutriji BiH“, čine imovinu „Lutrije RS“.

„Između tada osnovane „Lutrije RS“ i „Lutrije BiH“ nikada nije urađen diobni bilans koji je jedan od dokumenata neophodnih za uknjižavanje pomenute imovine u naše vlasništvo. „Lutrija Srpske“ preduzela je sve zakonom dozvoljene radnje da uknjiži pomenute objekte, odnosno svi pojedinačni predmeti su na sudovima“, naglasili su u „Lutriji“.

(Capital.ba)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Karadoz

28.03.2017 16:38

Ima se moze se...

ODGOVORITE
Name

pitam se

28.03.2017 18:53

KAKO MOŽE DA PROPADNE DVA MILIONA MARAKA - pa nije to kvarljiva roba , osim ako neko nije drpio !!

Name

Ne Pitaj Se

28.03.2017 19:27

Naravno da moze da propadne,samo nekome u dzep.

Name

Don Kihot

28.03.2017 18:10

Ništa neobično...pa MILE RADIŠIĆ JE BIO DIREKTOR lUTRIJE RS...čemu čuđenje, a poznato je i da svi direktori koji su postavljeni od strane SNSD-a za stranku MORAJU godišnje uplatit 10.000,00KM ..dakle Baja čini što mu volja , on je i tata i mama...a ovi ostali su samo sative i kupe mrvice i to je to...crkni narode, tako ti i treba....

ODGOVORITE
Name

Sadašnji uz pomoć mame

28.03.2017 19:04

I drugih sretnih okolnosti Obnasa tu funkciju. Isto uz pomoć mame bio direktor u još jednom preduzeću, privatizacija spasila radnike. Kasnije otjeran iz RTRS. Ranije 8 godina Lutriju vodio V.D. DIREKTORA.? Iz poznatih razloga ovaj sadašnji je tu.

Name

Lune

28.03.2017 18:10

Bilo cega se dohvati "vojnik Rajan" to automatski propada!? Sve su unistili,iza njih samo pepeo ostaje!

ODGOVORITE
Name

Naivna Budala

28.03.2017 18:33

Nikada mi nisu bili jasni ljudi koji kockaju.To je bolest.Duvan,Alkohol,Droga.Kocka,sve je to isto.

ODGOVORITE
Name

igrač

28.03.2017 18:55

Pa mi igrajmo lutriju i nadajmo se SREĆI, hehe

ODGOVORITE
Name

stedisa

28.03.2017 18:59

KO JE POKRAO MILIONE IZ BOBAR BANKE ???

ODGOVORITE
Name

Ekonomski Analiticar

28.03.2017 19:57

Pa,nije niko pokrao,propalo.

Name

rajko

28.03.2017 19:51

"""" ....Pojasnili su da je u odluci o osnivanju „Lutrije RS“ iz 1992. godine navedeno da svi objekti koji se nalaze na teritoriji Srpske, a pripadaju „Lutriji BiH“, čine imovinu „Lutrije RS“."""""" Recimo u knjigama Lutrije RS i danas [2017. godine] vode kao njeno vlasnistvo objekti Lutrije na Ilidzi, u Vogosci u Ilijasu, Olovu,... jer su ta mjesta bila u RS 1992-1995 Jednostasvoo nikada nije izvrsen diobeni bilans [sta je cije] a sta je moralo biti izvrseno tako da danas ima objekata koji u knjigama imaju razlicite vlasnike [zavisno cije knjige se gledaju]

ODGOVORITE