Тунел какав свијет још није видио

Полуострво Стад у Норвешкој има једну од најопаснијих обала. Због тога је Норвешка одлучила да изгради 1,7 километара дуг "бродски тунел".

Свијет 28.03.2017 | 20:14
Тунел какав свијет још није видио
Ово острво је место спајања Норвешког и Северног мора, а бурно време и немирно море однели су животе на десетине морнара током последњих неколико деценија.

Један такав проблем довољан је разлог зашто Норвешка обалска агенција жели да уложи 250 милиона евра како би изградила 1,7 километара дуг „бродски тунел” који би отворио сигурнији пролаз за комерцијална пловила.

Бродски тунел био би пројектован да може да превезе чак и масивне норвешке 'Хуртигрутен' крстарице. Тунел би стога био готово 45 метара висок, 35 метара широк и скоро 2 километра дуг.

Норвешки парламент је већ издвојио око 110 милиона евра за пројект Националног саобраћајног плана за период 2014-2023. Уколико пројекат добије одобрење владе, изградња би требала да почне већ 2018. године, пише Зимо.хр



Тунелу ће се моћи приступити са северне стране полуострва Стад, кроз део општине Сеље, а с јужне стране преко Молдефјорда. То је место на коме је полуострво Стад најуже. Садашњи предлог за тунел укључује и мост у близини јужног приступа како би пешаци могли да посматрају бродове који пролазе.

Бродски тунел је први такав инжењерски покушај у свету. Иако се идеја чини невероватна, обалска ситуација коју Норвежани имају сигурно се не може игнорисати.

Бродски тунел Стад можда неће угледати светло дана, али норвешка туристичка индустрија је већ видела прилике ако се овај пројекат реализује, стога лобирања не недостаје.

Архитектонска фирма Снøхетта саставила је галерију скица тунела која ће бити упућена политичарима како би им помогла у одлуци.



Извор: Пословни дневник
Фото: Сцреенсхот/Yоутубе

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тренд

28.03.2017 21:53

Па је ли то могуће?

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

29.03.2017 06:21

Све је могуце код паметних људи а не као код нас.

Name

?

29.03.2017 12:26

Ако ово види нас Баја најебали смо ето нови акциза за морска аутопутеве хахахаха...

Name

Бн

29.03.2017 15:24

И код нас је све могуце ал највисе глупости.Зивимо у времену.Сто се паметан стиди будала се поноси.преваре и глупости постају свакодневница.

ОДГОВОРИТЕ