Tunel kakav svijet još nije vidio

Poluostrvo Stad u Norveškoj ima jednu od najopasnijih obala. Zbog toga je Norveška odlučila da izgradi 1,7 kilometara dug "brodski tunel".

Svijet 28.03.2017 | 20:14
Tunel kakav svijet još nije vidio
Ovo ostrvo je mesto spajanja Norveškog i Severnog mora, a burno vreme i nemirno more odneli su živote na desetine mornara tokom poslednjih nekoliko decenija.

Jedan takav problem dovoljan je razlog zašto Norveška obalska agencija želi da uloži 250 miliona evra kako bi izgradila 1,7 kilometara dug „brodski tunel” koji bi otvorio sigurniji prolaz za komercijalna plovila.

Brodski tunel bio bi projektovan da može da preveze čak i masivne norveške 'Hurtigruten' krstarice. Tunel bi stoga bio gotovo 45 metara visok, 35 metara širok i skoro 2 kilometra dug.

Norveški parlament je već izdvojio oko 110 miliona evra za projekt Nacionalnog saobraćajnog plana za period 2014-2023. Ukoliko projekat dobije odobrenje vlade, izgradnja bi trebala da počne već 2018. godine, piše Zimo.hr



Tunelu će se moći pristupiti sa severne strane poluostrva Stad, kroz deo opštine Selje, a s južne strane preko Moldefjorda. To je mesto na kome je poluostrvo Stad najuže. Sadašnji predlog za tunel uključuje i most u blizini južnog pristupa kako bi pešaci mogli da posmatraju brodove koji prolaze.

Brodski tunel je prvi takav inženjerski pokušaj u svetu. Iako se ideja čini neverovatna, obalska situacija koju Norvežani imaju sigurno se ne može ignorisati.

Brodski tunel Stad možda neće ugledati svetlo dana, ali norveška turistička industrija je već videla prilike ako se ovaj projekat realizuje, stoga lobiranja ne nedostaje.

Arhitektonska firma Snøhetta sastavila je galeriju skica tunela koja će biti upućena političarima kako bi im pomogla u odluci.



Izvor: Poslovni dnevnik
Foto: Screenshot/Youtube

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Trend

28.03.2017 21:53

Pa je li to moguće?

ODGOVORITE
Name

NN

29.03.2017 06:21

Sve je moguce kod pametnih ljudi a ne kao kod nas.

Name

?

29.03.2017 12:26

Ako ovo vidi nas Baja najebali smo eto novi akciza za morska autoputeve hahahaha...

Name

Bn

29.03.2017 15:24

I kod nas je sve moguce al najvise gluposti.Zivimo u vremenu.Sto se pametan stidi budala se ponosi.prevare i gluposti postaju svakodnevnica.

ODGOVORITE