По Бреги добио име пети авион

Пети авион "Ер Србије" данас је добио име по нашем познатом музичару и композитору Горану Бреговићу

Србија 28.03.2017 | 14:54
По Бреги добио име пети авион
После Новака Ђоковића, Владе Дивца, Предрага Микија Манојловића и Дејана Станковића, име првог човека рок групе "Бијело Дугме", исписано је на једној од летелица "Ер Србије".

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. Др Зорана Михајловић присуствовала је данас испред хангара Јат технике на Аеродрому "Никола Тесла" свечаном откривању пете "Живе легенде" . Уз њу, ту су били и градоначелник Београда Синиша Мали и председница Скупштине Маја Гојковић.

Горан Бреговић је на поклон добио макету "свог" авиона, а поводом ове велике части коју је добио рекао је:



- Одувек сам сањао да летим. Да нисам сањао да летим, вероватно се јутрос не бих пробудио с крилима - у свом стилу захвалио је Брега.



Дане Кондић, генерални директор Ер Србије, је овим поводом изјавио:

- Горан Бреговић аутор је неких од најпознатијих песама, које се већ деценијама воле и певају не само у Србији и региону, већ и широм планете и веома нам је драго што авиону дајемо име у његову част и додао:

- Горану је пошло за руком да храбрим спајањем наизглед неспојивих музичких праваца и стилова  створи мелодије које ће трајати дуго и чији су вредност и квалитет препознати у целом свету. Иновативним и одважним приступом, уз велику посвећеност, Горан је надрастао регионалне оквире и постао глобални бренд. Његов успех може се упоредити са успехом Ер Србије, која за своје резултате баш данас у Њујорку прима награду за Лидера на тржишту авио-компанија од утицајног Ер транспорт ворлда (Аир Транспорт Wорлд). До сада смо у оквиру овог програма три авиона назвали по познатим спортистима, а један по нашем прослављеном глумцу, тако да је право време било за једног великог музичара. 



Бреговић је каријеру започео давне 1974. године када оснива групу „Бијело дугме“, која је више од две деценије била једна од најпопуларнијих група на простору бивше Југославије. Смелим и до тада неуобичајеним комбиновањем рок и етно мотива значајно је утицао на овдашњу музичку сцену, градећи стил који је постао његов заштитни знак.

Бреговић је остварио велики успех и стекао светску славу радећи музику за бројне домаће и иностране филмове, награђиване на међународним филмским фестивалима, као што су „Дом за вешање“ из 1989. године, те „Краљица Марго“ који је освојио две награде на Канском фестивалу 1994. године.

Компоновао је музику и за филм „Подземље“ који је 1995. године освојио Златну палму на Канском фестивалу. Компоновао је за бројне светске уметнике, између осталих и за Сесарију Евору.



(Информер.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

деx

28.03.2017 17:54

Земља са толиком историјом имала је мин 100 кандидата по којима би авиони добили име пре спортиста, и сл. по ницему заслузних градјана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ннн

28.03.2017 19:50

Брега је градјанин свијета! браво Србијо!

ОДГОВОРИТЕ