Неимари добили задатак у епархији

Поводом 215-годишњице успостављања епископског трона у Шапцу (1802-2017 190-годишњицу почетка градње шабачке саборне цркве (1827-2017) и 50-годишњицу архијерејске службе епископа шабачког Лаврентија (1967-2017) у Шабачкој епархији Српске православне цркве добро су засукали рукаве.

Србија 28.03.2017 | 08:57
Неимари добили задатак у епархији
Већ идуће седмице почиње комплетно преуређење и порте и здања у њој у Саборној цркви у граду.

Завршен је архитектонски план урађена, прецизирана и усвојена црква ће постати у истинском смислу врх духовности у урбаном језгру града.

Послије генераног преуређења овај простор ће се, практично, на најлепши могући начин “улити” и средишње овог српског града за његопве суграђане свих узраста.

-Почињемо да радимо двориште и довршимо палионице свијећа у саставу црквене припрата, изградићемо још једну исповједаоницу са десне стране у припрати храма-прича протођакон др Љубомир Ранковић, предсједник Одбора за обиљежавање епархијских јубилеја.

Каже да до љета треба да се изгради модеран, бесплатан дневни дјечији боравак са играоницом на отвореном у сјеверном углу порте, према бившој СДК.

- Уредићемо и Клуб за родитеље који су у пратњи дјеце, као и башта за одмор са љетњим шанком за послужење освјежавајућим пићем, сладоледом, десертом.
Библиотека са читаоницом биће отворена у садашњој галерији у црквеном дому, затим ће се уредити врт за предах и одмор посјетилаца цркве и споменика, у западном углу порте, између споменика и улице. Уз храм ће бити и савремен амфитеатар са јужне стране споменика, према пошти, за културне потребе свих институција културе и просвјете града. Одабрани су најбољи материјали од оних за поплачавање порте до оних за подизања здања у њој. Неимари ће одмах почети да корак по корак раде оно што су идејно тражили чланови Одбора за обиљежавање јубилеја Шабачке епархије и што су еминентни стручњаци преточили у архитектонски план-, објашњава др Ранковић и додаје да ће главну ријеч о сваком детаљу водити свјетски познат и признат српски архитекта Пеђа Ристић.

Предвиђена је, како каже, и изградња павиљона културе у продужетку амфитеатра, гдје ће бити садржаји у знаку поезије, књижевности и духовности.

- Реконструкција постојећег киоска испред цркве у модерну галерију, биће у архитектонском складу са храмом и црквеним домом. Сваки детаљ смо пажљиво разматрали, јер хоћемо да све ово буде примјер љепоте за душу и тијело на радост свих нас и наше Цркве.Велика ствар је што је са нама архитекта Пеђа Ристић", каже др. Ранковић.

Наредних дана, када почну радови, епархија шабачка ће, преко своје издавачке куће “Гласа Цркве”, подијелити бесплатно 40.000 молитвеника наше чувене књижевнице Исидоре Секулић, коју је приредио др Љубомир Ранковић.

(БН/В.Митрић)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

корни

28.03.2017 08:14

То је та индоктринација од малих ногу.Проци це и васе, само да се овај народ опамети мало.

ОДГОВОРИТЕ