Neimari dobili zadatak u eparhiji

Povodom 215-godišnjice uspostavljanja episkopskog trona u Šapcu (1802-2017 190-godišnjicu početka gradnje šabačke saborne crkve (1827-2017) i 50-godišnjicu arhijerejske službe episkopa šabačkog Lavrentija (1967-2017) u Šabačkoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve dobro su zasukali rukave.

Srbija 28.03.2017 | 08:57
Neimari dobili zadatak u eparhiji
Već iduće sedmice počinje kompletno preuređenje i porte i zdanja u njoj u Sabornoj crkvi u gradu.

Završen je arhitektonski plan urađena, precizirana i usvojena crkva će postati u istinskom smislu vrh duhovnosti u urbanom jezgru grada.

Poslije generanog preuređenja ovaj prostor će se, praktično, na najlepši mogući način “uliti” i središnje ovog srpskog grada za njegopve sugrađane svih uzrasta.

-Počinjemo da radimo dvorište i dovršimo palionice svijeća u sastavu crkvene priprata, izgradićemo još jednu ispovjedaonicu sa desne strane u priprati hrama-priča protođakon dr Ljubomir Ranković, predsjednik Odbora za obilježavanje eparhijskih jubileja.

Kaže da do ljeta treba da se izgradi moderan, besplatan dnevni dječiji boravak sa igraonicom na otvorenom u sjevernom uglu porte, prema bivšoj SDK.

- Uredićemo i Klub za roditelje koji su u pratnji djece, kao i bašta za odmor sa ljetnjim šankom za posluženje osvježavajućim pićem, sladoledom, desertom.
Biblioteka sa čitaonicom biće otvorena u sadašnjoj galeriji u crkvenom domu, zatim će se urediti vrt za predah i odmor posjetilaca crkve i spomenika, u zapadnom uglu porte, između spomenika i ulice. Uz hram će biti i savremen amfiteatar sa južne strane spomenika, prema pošti, za kulturne potrebe svih institucija kulture i prosvjete grada. Odabrani su najbolji materijali od onih za poplačavanje porte do onih za podizanja zdanja u njoj. Neimari će odmah početi da korak po korak rade ono što su idejno tražili članovi Odbora za obilježavanje jubileja Šabačke eparhije i što su eminentni stručnjaci pretočili u arhitektonski plan-, objašnjava dr Ranković i dodaje da će glavnu riječ o svakom detalju voditi svjetski poznat i priznat srpski arhitekta Peđa Ristić.

Predviđena je, kako kaže, i izgradnja paviljona kulture u produžetku amfiteatra, gdje će biti sadržaji u znaku poezije, književnosti i duhovnosti.

- Rekonstrukcija postojećeg kioska ispred crkve u modernu galeriju, biće u arhitektonskom skladu sa hramom i crkvenim domom. Svaki detalj smo pažljivo razmatrali, jer hoćemo da sve ovo bude primjer ljepote za dušu i tijelo na radost svih nas i naše Crkve.Velika stvar je što je sa nama arhitekta Peđa Ristić", kaže dr. Ranković.

Narednih dana, kada počnu radovi, eparhija šabačka će, preko svoje izdavačke kuće “Glasa Crkve”, podijeliti besplatno 40.000 molitvenika naše čuvene književnice Isidore Sekulić, koju je priredio dr Ljubomir Ranković.

(BN/V.Mitrić)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

korni

28.03.2017 08:14

To je ta indoktrinacija od malih nogu.Proci ce i vase, samo da se ovaj narod opameti malo.

ODGOVORITE