Брезичане гуше фекалне воде

У приградском насељу Доњи Брезик, на мјесту прије двије године заустављеног клизишта, у депресију на десној обали рјечице Близне, сливају се фекалне воде из једног дијела насеља и озбиљно угрожавају околно становништво.

Босна и Херцеговина 27.03.2017 | 23:07
Брезичане гуше фекалне воде
„На сва смо врата закуцали, али узалуд. Живимо иза затворених прозора и врата јер смрад угуши а страх од заразе је стално присутан. Имам двоје мале дјеце коју не смијем пустити да се играју јер се с првим сунцем јаве и змије и инсекти свих врста", каже Јелена Лазаревић.  

Привремени канал за одвод оборинске и канализационе воде у Близну је затрпан шутом сусједног приватног градилишта. Изградња друге фазе главног канализационог колектора за ово брчанско Брезик је у току и биће, кажу у Владином Одјељењу за комуналне послове, завршена до септембра ове године.  

„Канализационе воде у цијелом насељу биће уведене у главни колектор а ми планирамо да посао буде завршен до краја септембра. Што се тиче депресије поред Близне она није у нашој надлежности а могла би и нама бити озбиљна препрека за завршетак пројекта о коме се ради јер колектор не може кроз ваздух. Остаје да се то питање ријеши у кородинацији с другим Владиним одјељењима", каже шеф Одјељења за комуналне послове, Мићо Стевановић.

У Одјељењу за пољопривреду, потврђено нам је, припремају јавни позив за уређење доњег тока ријеке Близне из кредитних средстава и уз 500.000 марака из буџета дистрикта за ову годину. То ипак не подразумијева и санацију депресије као извора смрада и заразе па угрожени Брезичани и ово љето остају у кућном притвору, страху од затразе и спремни да, кажу, право на заштиту живота и породица, траже и пред судом.

БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар