Brezičane guše fekalne vode

U prigradskom naselju Donji Brezik, na mjestu prije dvije godine zaustavljenog klizišta, u depresiju na desnoj obali rječice Blizne, slivaju se fekalne vode iz jednog dijela naselja i ozbiljno ugrožavaju okolno stanovništvo.

Bosna i Hercegovina 27.03.2017 | 23:07
Brezičane guše fekalne vode
„Na sva smo vrata zakucali, ali uzalud. Živimo iza zatvorenih prozora i vrata jer smrad uguši a strah od zaraze je stalno prisutan. Imam dvoje male djece koju ne smijem pustiti da se igraju jer se s prvim suncem jave i zmije i insekti svih vrsta", kaže Jelena Lazarević.  

Privremeni kanal za odvod oborinske i kanalizacione vode u Bliznu je zatrpan šutom susjednog privatnog gradilišta. Izgradnja druge faze glavnog kanalizacionog kolektora za ovo brčansko Brezik je u toku i biće, kažu u Vladinom Odjeljenju za komunalne poslove, završena do septembra ove godine.  

„Kanalizacione vode u cijelom naselju biće uvedene u glavni kolektor a mi planiramo da posao bude završen do kraja septembra. Što se tiče depresije pored Blizne ona nije u našoj nadležnosti a mogla bi i nama biti ozbiljna prepreka za završetak projekta o kome se radi jer kolektor ne može kroz vazduh. Ostaje da se to pitanje riješi u korodinaciji s drugim Vladinim odjeljenjima", kaže šef Odjeljenja za komunalne poslove, Mićo Stevanović.

U Odjeljenju za poljoprivredu, potvrđeno nam je, pripremaju javni poziv za uređenje donjeg toka rijeke Blizne iz kreditnih sredstava i uz 500.000 maraka iz budžeta distrikta za ovu godinu. To ipak ne podrazumijeva i sanaciju depresije kao izvora smrada i zaraze pa ugroženi Brezičani i ovo ljeto ostaju u kućnom pritvoru, strahu od zatraze i spremni da, kažu, pravo na zaštitu života i porodica, traže i pred sudom.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar