Заев: Македонија неће тужити Србију

Македонија не намјерава тужити Србију за геноцид, изјавио је београдским медијима предсједник Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев.

Свијет 27.03.2017 | 18:02
Заев: Македонија неће тужити Србију
“Лаж је да ће Македонија тужити Србију за геноцид”, утврдио је Заев.

“Србија није само наш сусјед, већ братски народ с којим дијелимо прошлост, културу, традицију, повијест и заједничку будућност у еуроинтеграцијама. Имамо добре односе с властима у Србији и ја очекујем и као премијер ћу залагати за унапређење сарадње на свим разинама. Остало су лажи да би нас посвадили”, рекао је Заев за лист “Данас”.

Портпарол најутицајније албанске партије Демократске уније за интеграцију (ДУИ) Бујар Османи потврдио је раније да је опозициона СДСМ спремна гласати за тужбу против Србије за геноцид над Албанцима између два рата, што је дио “тиранске платформе” албанских странака у Македонији и један од услова да Албанци подрже Заева за мандатара.

Заев је казао да је у Македонији успостављена нова парламентарна већина те да вршитељ дужности предсједника државе Ђорге Иванов не смије ометати демократски процес.

“Иза мене стоји, са својим потписима, 67 од 120 заступника Скупштине Македоније. Тих 67 заступника представљају око 700.000 грађана Македоније. Према томе, Иванов ми мора омогућити да добијем мандат за формирање владе и о томе нема право одлучивати јер је његова улога церемонијална”, констатирао је Заев.

Македонија је без владе од изванредних парламентарних избора одржаних у децембру 2016. године. Лидер ВМРО-ДПМНЕ и досадашњи премијер Никола Груевски добио је мандат предсједника Иванова, али није успио формирати владу. Након тога, Заев је осигурао већину но Иванов му одбија дати мандате.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

па

27.03.2017 16:14

ИДИ У ТИРАНУ ; НЕК ТИ ОНИ ДАЈУ МАНДАТ ???

ОДГОВОРИТЕ