Zaev: Makedonija neće tužiti Srbiju

Makedonija ne namjerava tužiti Srbiju za genocid, izjavio je beogradskim medijima predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev.

Svijet 27.03.2017 | 18:02
Zaev: Makedonija neće tužiti Srbiju
“Laž je da će Makedonija tužiti Srbiju za genocid”, utvrdio je Zaev.

“Srbija nije samo naš susjed, već bratski narod s kojim dijelimo prošlost, kulturu, tradiciju, povijest i zajedničku budućnost u eurointegracijama. Imamo dobre odnose s vlastima u Srbiji i ja očekujem i kao premijer ću zalagati za unapređenje saradnje na svim razinama. Ostalo su laži da bi nas posvadili”, rekao je Zaev za list “Danas”.

Portparol najuticajnije albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI) Bujar Osmani potvrdio je ranije da je opoziciona SDSM spremna glasati za tužbu protiv Srbije za genocid nad Albancima između dva rata, što je dio “tiranske platforme” albanskih stranaka u Makedoniji i jedan od uslova da Albanci podrže Zaeva za mandatara.

Zaev je kazao da je u Makedoniji uspostavljena nova parlamentarna većina te da vršitelj dužnosti predsjednika države Đorge Ivanov ne smije ometati demokratski proces.

“Iza mene stoji, sa svojim potpisima, 67 od 120 zastupnika Skupštine Makedonije. Tih 67 zastupnika predstavljaju oko 700.000 građana Makedonije. Prema tome, Ivanov mi mora omogućiti da dobijem mandat za formiranje vlade i o tome nema pravo odlučivati jer je njegova uloga ceremonijalna”, konstatirao je Zaev.

Makedonija je bez vlade od izvanrednih parlamentarnih izbora održanih u decembru 2016. godine. Lider VMRO-DPMNE i dosadašnji premijer Nikola Gruevski dobio je mandat predsjednika Ivanova, ali nije uspio formirati vladu. Nakon toga, Zaev je osigurao većinu no Ivanov mu odbija dati mandate.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pa

27.03.2017 16:14

IDI U TIRANU ; NEK TI ONI DAJU MANDAT ???

ODGOVORITE