У Српској 175.000 станова празно

У више од 175. 000 станова у Српској нико не живи – може се закључити из података о Попису становништва из 2013.

Република Српска 27.03.2017 | 17:27
У Српској 175.000 станова празно
У Српској има чак 44,3 одсто више станова него домаћинстава јер су статистичари пописали 408.825 домаћинстава и 584.261 станова. Значи да имамо значајан број станова који су празни, у њима нико не живи, као и оне који имају по неколико некретнина.

Ово потврђује и недавно писање „ЕуроБлица“ о томе да у последње време новоизграђене станове купују углавном гастарбајтери који се одлуче да зарађени новац уложе у некретнине у родном месту.

У Републици Српској је, по попису из 2013. године који је објавио Завод за статистику Републике Српске, евидентирао око 40,6 милиона квадратних метара корисне стамбене површине.

У њима борави нешто више од 1,1 милион људи. То значи да у просеку свако од нас у Српској има корисних 34,7 квадратних метара корисне стамбене површине. Пракса је другачија, јер многи немају кров над главом и по троје, четворо живе у четрдесетак квадрата. Опет се долази до закључка да има станова у којима нико не живи.

Председавајући Председништва БиХ и економиста Младен Иванић је раније коментарисао велику разлику станова и домаћинстава у Српској и предложио увођење одређене врсте пореза на богатство.



Дакле, имамо људе које имају по неколико некретнина. Моје мишљење је да треба изменити пореску политику на имовину и увести прогресивне стопе пореза - истиче Иванић. По његовом мишљењу, они који имају више станова, требало би да плаћају порез на имовину по већим стопама.

''При том, олакшице треба да постоје за оне који имају једну некретнину за становање'', истакао је Иванић и додао да неке земље у Европској унији имају прогесивне стопе пореза на имовину и богатство.

По најновијим истраживањима на примеру развијених земаља, имовински порези, а посебно на некретнине имају најповољнији утицај на економски раст од свих осталих пореза.

Истовремено, његов колега Новак Кондић, професор Економског факултета у Бањалуци, оцењује да не треба уводити прогресивне стопе пореза на некретнине.

''Актуелни Закон о порезу на непокретности је добар, само што нису сви пријавили имовину и не плаћају порез'', подсећа Кондић.

Он сматра да је потребно другачије уредити систем контроле имовине, па и ангажовати више људе на провери.

''То би требало да буде  у интересу сваке локалне заједнице јер је реч о њиховом приходу. Када би систем био уређен и у буџету би било више новца'', оцењује Кондић.

Нови Закон о порезу на непокретности у РС примењује се од 2012. године, али су порезници почели са принудном наплатом – пленидбом имовине код оних који нису платили порез.

Власницима имовине, посебно онима који бораве у иностранству и немају покретну имовину, а који нису платити порез, запрећено је стављањем хипотеке. Од 1. јануара 2012. године слило се укупно 108,4 милиона КМ по основу пореза на непокретности.

Неопорезива имовина

Без обзира колико једна особа има некретнина, грађани за станове површине до 50 квадратних метара ослобађени су плаћања пореза на непокретности, као и за сваког члана домаћинства за још десет квадратних метара. За некретнине, површине више од 50 квадратних метара, плаћа се порез према одлукама општина на процењену тржишну вредност имовине.

Тврде да је циљ опорезивање оних који имају два, три или више станова, јер пореску олакшицу могу остварити само на један објекат - тамо где живе, без обзира на број чланова домаћинства.

(Блиц)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

родјо

27.03.2017 15:47

Нема ста,по опорезивању сте јаци од Свицараца.Надам се сто брзем уводјењу пореза на ваздух.Заборавијо сам, да је то ради интеграције у ЕУ.Наравно,цији цлан нецете никад бити??

ОДГОВОРИТЕ
Name

свака цаст докторе

27.03.2017 15:49

И ово мало сто је остало да протјерате да би ви могли да завадате народ и утјерујете страх у кости ти и таки да ми попусите народе уједини се против багре и смеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

27.03.2017 15:59

Правиће се и нови. Важно је опрати што више прљавих пара преко станоградње, нема везе, продаће се некако ти станови у наредних 50 година. Кад опереш паре од дроге, оружја и слично, и кад извучеш 20% опет добро. Интерпол и остали се праве блентави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

27.03.2017 16:50

Нису станови празни, вецц подстанари нису пријвљени. Тако се не плаца порез на капитал од издавања стана.

Name

пера

27.03.2017 17:34

Сто мора плацати дрзави порез на капиталну добит. Као да је то нека велика свота новца.Некоме је то једини извор примања.Нисмо ми богата земља па да се све опорезује, ускоро це и ваздух опорезовати,како су поцели.Пизда им материна.

Name

Бранко

27.03.2017 16:13

Господине експерту, да одес у пензију усрецио би ову нацију. Ништа друго од тебе се не може очекивати, сем речи порез веа стопапореза и то како се ради у Еуропи. Ако је неко из иностранства купио стан за црне дане црнцеци ти би му сада још одмерио стопу и порез, а меду таквима кма и оних који су оставили све у рату. Ти тк нас приблизавас ЕУ, ал само по наметкма. Умете ли иста сами креативно направити сем што понвљате те флискуле о великој подвали која се зове ЕУ. Да, сте узели нрки други суд како се у Р.С налазе тајкуни који посједују зграде и којима би то требало конфисковати, те дати онима који су остали без домова могли бисмо то схватити као бригу за опсте добро, овако то је брига за буџет који ви раскомадате измеду себе и са тим мјерама обичан човек може бити само погођен. Не уводите порез на непокретности јер ће те на тај начин изазвати исте мјере у Федерацији те ће Срби бити приморани да распродсју и оно мало што им је остало.. Видећете на изборима како ће се то одразити по васу партију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИЈЕ ТО ЈОС НИСТА

27.03.2017 16:23

ТЕК ЦЕ У БАЊАЛУЦИ БИТИ СТАНОВА ПО 100 ЕВРА ПО КВАДРАТУ, КАДА ПРЕСТАНУ ПРИСТИЗАТИ ДОЗНАКЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА ОНИМА КОЈИ ИХ ДАНАС ТРОСЕ ЗУЈЕЦИ ПО КАФИЦИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

младјо

27.03.2017 17:32

Ма ја ,ко има висе станова, нека га предају у власниство дрзаве иако му га није дрзава купила.Лоповцине једне, само гледате да напуните будзет , па цак и од неције лицне имовине. Мозда неко није могао висе обрадјивати своје земљисте, стигле га године, па све распродао и купио станове. Па сад зинула гузица дрзави, да плацас и њој оно сто имас.Заста је народ борио дзаба да сада не мозе овој гладној дрзави наплацати. Опорезовали цак и плате, коју неко крваво заради, а и све остало, нек их је срам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Примјер из Канаде

27.03.2017 17:35

Ја зивим у Канади [Торонто] и имам једноспратну куцу велицине око 150-200м2. Порез на ту куцу ми је прерацунато око 5.000 КМ годисње, тј око 0,8% вриједности куце. Порез се мора плацати а ако се не плаца дуг се 'укамацује' - увецава за затезну камату тако да након око 25 годфина неплацања пореза дуг за пореез достигне вриједност куце/некретнине. Овде се та куца не мозе продати, у ствари не мозе се ни огласити њена продаја/ставити ха трзисте док се не плати порез јер дрзава стави хипотеку на некретнину док се порез не плати

ОДГОВОРИТЕ
Name

доротеј

28.03.2017 11:56

Слусај Мерy дај не се...Ти то нас просвецујес. Нисмо ми пали са круске. Сто ти побјезе у Канаду из ове доброте где нема пореза? Не губими се време на твоју ограниценост.

Name

маја

27.03.2017 17:37

Зар је богатство имати 2 стана,наспрам богаства политицара.Како га није срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

27.03.2017 17:38

175 000 празних станова се таман уклапа у 175 000 протераних породица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Милиц

27.03.2017 18:32

Ма ја хајмо сада комунистицки одузимати онима који имају и дјелити 'протјераним'. То протјерани намјерно стављам под наводнике јер је 90% тих протјераних у ствари за добре паре продало имовину са које су протјерани. Рецимо знам пар Срба са статусом 'избјеглица' из Билеце који се воде као протјерани иако знамо да се Билеца од првог дана рата била и остала у РС

Name

ре блбл

27.03.2017 20:16

Мислис само Срба из Сарајева...`??

Name

неко

27.03.2017 18:03

А реците ми како це гласати посланици који имају по неколико некретнина, остало им од бака и деки плус ствари сто се воде на зену и снају и љубавницу. Сигурам сам да це они одмах у првом цитању закон објеруцки да прихвате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.Правник

27.03.2017 18:06

Породицне куце и станове са припадајуцим земљистем до 1000м2 ослободити пореза а појединце или фирме које имају у власниству нове или неусељене станове и дрзе цјену на трзисту опорезовати. Натјерати их да продају брзо јер им се неце исплатити порез плацати. А овако их дрзе празне годинама и цекају цјену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

27.03.2017 19:08

Само опорезовати лицима која су у власти.Ту је то сто се мозе назвати богатво.Нека оставе обицан народ.Зарадио па нека узива, ста дрзава има са тим,није му ниста поклонила. Онда,нека дрзава дијели дзаба куце и станове, тада це народ плацати порезе. Велика је срамота поредити насу земљу и друге земље. У нас је стардард на нивоу африцких земаља. Требају прво разјаснити ста знаци богат цовјек и поци рецимо од себе . Одредити неку просјецну суму која представља богатство. Смијесно цовјека од 2 стана називати богатасем,а ријец је о 120000 км. Нека упореде ту цифру , са цифрама своје имовине, која им се треба одузети, јер је крваво нису зарадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милана

27.03.2017 19:09

Хоће ли нас икада наши бајни политичари упоредити са ЕУ када су плате у питају,плаћен рад итд,гадите ми се до те мјере да ми се повраћа,губимапетит од вас,морам све продати и бјежати да не гледам ово лицемјерје и политичара и народа који ово бира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

28.03.2017 06:03

Проф. Кондић поред куће у Козарској ул. има и три стана у БЛ, сва три по 50 квадрата у ул. Цара Лазара. Користи их као пословни простор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

28.03.2017 06:49

Па ста ако је празно.Немој да падне напамет неком мајмуну из владе па да их присвоји.То су ипак неци станови и имовина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вебер

27.12.2017 17:56

А шта да ради незапослени у граду где је срушена привреда и 60% незапосленост, он једва преживљава од тога што изда једну или две собе стана у коме и сам једва некако живи са породицом, хоће ли њему држава дати посао у државном предузећу или на буџету ако оовај плати порез. Једино је тако оправдана наплата пореза ако постоје основна људска права, право на рад, и егзистенцују, не живот од свог рада. То право је држава већини нас одузела а сада тим обесправљеним људима намеће неке обавеза плаћања пореза на издадату соби или стан, па чак и на једн дан. Па то нема негде свету осим у РС, концентрфационом логору за народ

ОДГОВОРИТЕ