U Srpskoj 175.000 stanova prazno

U više od 175. 000 stanova u Srpskoj niko ne živi – može se zaključiti iz podataka o Popisu stanovništva iz 2013.

Republika Srpska 27.03.2017 | 17:27
U Srpskoj 175.000 stanova prazno
U Srpskoj ima čak 44,3 odsto više stanova nego domaćinstava jer su statističari popisali 408.825 domaćinstava i 584.261 stanova. Znači da imamo značajan broj stanova koji su prazni, u njima niko ne živi, kao i one koji imaju po nekoliko nekretnina.

Ovo potvrđuje i nedavno pisanje „EuroBlica“ o tome da u poslednje vreme novoizgrađene stanove kupuju uglavnom gastarbajteri koji se odluče da zarađeni novac ulože u nekretnine u rodnom mestu.

U Republici Srpskoj je, po popisu iz 2013. godine koji je objavio Zavod za statistiku Republike Srpske, evidentirao oko 40,6 miliona kvadratnih metara korisne stambene površine.

U njima boravi nešto više od 1,1 milion ljudi. To znači da u proseku svako od nas u Srpskoj ima korisnih 34,7 kvadratnih metara korisne stambene površine. Praksa je drugačija, jer mnogi nemaju krov nad glavom i po troje, četvoro žive u četrdesetak kvadrata. Opet se dolazi do zaključka da ima stanova u kojima niko ne živi.

Predsedavajući Predsedništva BiH i ekonomista Mladen Ivanić je ranije komentarisao veliku razliku stanova i domaćinstava u Srpskoj i predložio uvođenje određene vrste poreza na bogatstvo.



Dakle, imamo ljude koje imaju po nekoliko nekretnina. Moje mišljenje je da treba izmeniti poresku politiku na imovinu i uvesti progresivne stope poreza - ističe Ivanić. Po njegovom mišljenju, oni koji imaju više stanova, trebalo bi da plaćaju porez na imovinu po većim stopama.

''Pri tom, olakšice treba da postoje za one koji imaju jednu nekretninu za stanovanje'', istakao je Ivanić i dodao da neke zemlje u Evropskoj uniji imaju progesivne stope poreza na imovinu i bogatstvo.

Po najnovijim istraživanjima na primeru razvijenih zemalja, imovinski porezi, a posebno na nekretnine imaju najpovoljniji uticaj na ekonomski rast od svih ostalih poreza.

Istovremeno, njegov kolega Novak Kondić, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, ocenjuje da ne treba uvoditi progresivne stope poreza na nekretnine.

''Aktuelni Zakon o porezu na nepokretnosti je dobar, samo što nisu svi prijavili imovinu i ne plaćaju porez'', podseća Kondić.

On smatra da je potrebno drugačije urediti sistem kontrole imovine, pa i angažovati više ljude na proveri.

''To bi trebalo da bude  u interesu svake lokalne zajednice jer je reč o njihovom prihodu. Kada bi sistem bio uređen i u budžetu bi bilo više novca'', ocenjuje Kondić.

Novi Zakon o porezu na nepokretnosti u RS primenjuje se od 2012. godine, ali su poreznici počeli sa prinudnom naplatom – plenidbom imovine kod onih koji nisu platili porez.

Vlasnicima imovine, posebno onima koji borave u inostranstvu i nemaju pokretnu imovinu, a koji nisu platiti porez, zaprećeno je stavljanjem hipoteke. Od 1. januara 2012. godine slilo se ukupno 108,4 miliona KM po osnovu poreza na nepokretnosti.

Neoporeziva imovina

Bez obzira koliko jedna osoba ima nekretnina, građani za stanove površine do 50 kvadratnih metara oslobađeni su plaćanja poreza na nepokretnosti, kao i za svakog člana domaćinstva za još deset kvadratnih metara. Za nekretnine, površine više od 50 kvadratnih metara, plaća se porez prema odlukama opština na procenjenu tržišnu vrednost imovine.

Tvrde da je cilj oporezivanje onih koji imaju dva, tri ili više stanova, jer poresku olakšicu mogu ostvariti samo na jedan objekat - tamo gde žive, bez obzira na broj članova domaćinstva.

(Blic)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

rodjo

27.03.2017 15:47

Nema sta,po oporezivanju ste jaci od Svicaraca.Nadam se sto brzem uvodjenju poreza na vazduh.Zaboravijo sam, da je to radi integracije u EU.Naravno,ciji clan necete nikad biti??

ODGOVORITE
Name

svaka cast doktore

27.03.2017 15:49

I ovo malo sto je ostalo da protjerate da bi vi mogli da zavadate narod i utjerujete strah u kosti ti i taki da mi popusite narode ujedini se protiv bagre i smeca

ODGOVORITE
Name

#

27.03.2017 15:59

Praviće se i novi. Važno je oprati što više prljavih para preko stanogradnje, nema veze, prodaće se nekako ti stanovi u narednih 50 godina. Kad opereš pare od droge, oružja i slično, i kad izvučeš 20% opet dobro. Interpol i ostali se prave blentavi.

ODGOVORITE
Name

marko

27.03.2017 16:50

Nisu stanovi prazni, vecc podstanari nisu prijvljeni. Tako se ne placa porez na kapital od izdavanja stana.

Name

pera

27.03.2017 17:34

Sto mora placati drzavi porez na kapitalnu dobit. Kao da je to neka velika svota novca.Nekome je to jedini izvor primanja.Nismo mi bogata zemlja pa da se sve oporezuje, uskoro ce i vazduh oporezovati,kako su poceli.Pizda im materina.

Name

Branko

27.03.2017 16:13

Gospodine ekspertu, da odes u penziju usrecio bi ovu naciju. Ništa drugo od tebe se ne može očekivati, sem reči porez vea stopaporeza i to kako se radi u Europi. Ako je neko iz inostranstva kupio stan za crne dane crnceci ti bi mu sada još odmerio stopu i porez, a medu takvima kma i onih koji su ostavili sve u ratu. Ti tk nas priblizavas EU, al samo po nametkma. Umete li ista sami kreativno napraviti sem što ponvljate te fliskule o velikoj podvali koja se zove EU. Da, ste uzeli nrki drugi sud kako se u R.S nalaze tajkuni koji posjeduju zgrade i kojima bi to trebalo konfiskovati, te dati onima koji su ostali bez domova mogli bismo to shvatiti kao brigu za opste dobro, ovako to je briga za budžet koji vi raskomadate izmedu sebe i sa tim mjerama običan čovek može biti samo pogođen. Ne uvodite porez na nepokretnosti jer će te na taj način izazvati iste mjere u Federaciji te će Srbi biti primorani da rasprodsju i ono malo što im je ostalo.. Videćete na izborima kako će se to odraziti po vasu partiju.

ODGOVORITE
Name

NIJE TO JOS NISTA

27.03.2017 16:23

TEK CE U BANJALUCI BITI STANOVA PO 100 EVRA PO KVADRATU, KADA PRESTANU PRISTIZATI DOZNAKE IZ INOSTRANSTVA ONIMA KOJI IH DANAS TROSE ZUJECI PO KAFICIMA.

ODGOVORITE
Name

mladjo

27.03.2017 17:32

Ma ja ,ko ima vise stanova, neka ga predaju u vlasnistvo drzave iako mu ga nije drzava kupila.Lopovcine jedne, samo gledate da napunite budzet , pa cak i od necije licne imovine. Mozda neko nije mogao vise obradjivati svoje zemljiste, stigle ga godine, pa sve rasprodao i kupio stanove. Pa sad zinula guzica drzavi, da placas i njoj ono sto imas.Zasta je narod borio dzaba da sada ne moze ovoj gladnoj drzavi naplacati. Oporezovali cak i plate, koju neko krvavo zaradi, a i sve ostalo, nek ih je sram.

ODGOVORITE
Name

Primjer iz Kanade

27.03.2017 17:35

Ja zivim u Kanadi [Toronto] i imam jednospratnu kucu velicine oko 150-200m2. Porez na tu kucu mi je preracunato oko 5.000 KM godisnje, tj oko 0,8% vrijednosti kuce. Porez se mora placati a ako se ne placa dug se 'ukamacuje' - uvecava za zateznu kamatu tako da nakon oko 25 godfina neplacanja poreza dug za poreez dostigne vrijednost kuce/nekretnine. Ovde se ta kuca ne moze prodati, u stvari ne moze se ni oglasiti njena prodaja/staviti ha trziste dok se ne plati porez jer drzava stavi hipoteku na nekretninu dok se porez ne plati

ODGOVORITE
Name

dorotej

28.03.2017 11:56

Slusaj Mery daj ne se...Ti to nas prosvecujes. Nismo mi pali sa kruske. Sto ti pobjeze u Kanadu iz ove dobrote gde nema poreza? Ne gubimi se vreme na tvoju ogranicenost.

Name

maja

27.03.2017 17:37

Zar je bogatstvo imati 2 stana,naspram bogastva politicara.Kako ga nije sramota

ODGOVORITE
Name

blbl

27.03.2017 17:38

175 000 praznih stanova se taman uklapa u 175 000 proteranih porodica.

ODGOVORITE
Name

Mirko Milic

27.03.2017 18:32

Ma ja hajmo sada komunisticki oduzimati onima koji imaju i djeliti 'protjeranim'. To protjerani namjerno stavljam pod navodnike jer je 90% tih protjeranih u stvari za dobre pare prodalo imovinu sa koje su protjerani. Recimo znam par Srba sa statusom 'izbjeglica' iz Bilece koji se vode kao protjerani iako znamo da se Bileca od prvog dana rata bila i ostala u RS

Name

re blbl

27.03.2017 20:16

Mislis samo Srba iz Sarajeva...`??

Name

neko

27.03.2017 18:03

A recite mi kako ce glasati poslanici koji imaju po nekoliko nekretnina, ostalo im od baka i deki plus stvari sto se vode na zenu i snaju i ljubavnicu. Siguram sam da ce oni odmah u prvom citanju zakon objerucki da prihvate...

ODGOVORITE
Name

Dr.Pravnik

27.03.2017 18:06

Porodicne kuce i stanove sa pripadajucim zemljistem do 1000m2 osloboditi poreza a pojedince ili firme koje imaju u vlasnistvu nove ili neuseljene stanove i drze cjenu na trzistu oporezovati. Natjerati ih da prodaju brzo jer im se nece isplatiti porez placati. A ovako ih drze prazne godinama i cekaju cjenu.

ODGOVORITE
Name

luka

27.03.2017 19:08

Samo oporezovati licima koja su u vlasti.Tu je to sto se moze nazvati bogatvo.Neka ostave obican narod.Zaradio pa neka uziva, sta drzava ima sa tim,nije mu nista poklonila. Onda,neka drzava dijeli dzaba kuce i stanove, tada ce narod placati poreze. Velika je sramota porediti nasu zemlju i druge zemlje. U nas je stardard na nivou africkih zemalja. Trebaju prvo razjasniti sta znaci bogat covjek i poci recimo od sebe . Odrediti neku prosjecnu sumu koja predstavlja bogatstvo. Smijesno covjeka od 2 stana nazivati bogatasem,a rijec je o 120000 km. Neka uporede tu cifru , sa ciframa svoje imovine, koja im se treba oduzeti, jer je krvavo nisu zaradili.

ODGOVORITE
Name

milana

27.03.2017 19:09

Hoće li nas ikada naši bajni političari uporediti sa EU kada su plate u pitaju,plaćen rad itd,gadite mi se do te mjere da mi se povraća,gubimapetit od vas,moram sve prodati i bježati da ne gledam ovo licemjerje i političara i naroda koji ovo bira.

ODGOVORITE
Name

ekonomista

28.03.2017 06:03

Prof. Kondić pored kuće u Kozarskoj ul. ima i tri stana u BL, sva tri po 50 kvadrata u ul. Cara Lazara. Koristi ih kao poslovni prostor.

ODGOVORITE
Name

Bn

28.03.2017 06:49

Pa sta ako je prazno.Nemoj da padne napamet nekom majmunu iz vlade pa da ih prisvoji.To su ipak neci stanovi i imovina.

ODGOVORITE
Name

Veber

27.12.2017 17:56

A šta da radi nezaposleni u gradu gde je srušena privreda i 60% nezaposlenost, on jedva preživljava od toga što izda jednu ili dve sobe stana u kome i sam jedva nekako živi sa porodicom, hoće li njemu država dati posao u državnom preduzeću ili na budžetu ako oovaj plati porez. Jedino je tako opravdana naplata poreza ako postoje osnovna ljudska prava, pravo na rad, i egzistencuju, ne život od svog rada. To pravo je država većini nas oduzela a sada tim obespravljenim ljudima nameće neke obaveza plaćanja poreza na izdadatu sobi ili stan, pa čak i na jedn dan. Pa to nema negde svetu osim u RS, koncentrfacionom logoru za narod

ODGOVORITE