За технологију три милијарде евра

У време када се Алијанса суочава са новим претњама, НАТО планира да уложи три милијарде евра да унапреди сателитске и компјутерске технологије у наредне три године, рекао је високи званичник Алијансе, који није желео да буде именован.

Свијет 27.03.2017 | 15:12
За технологију три милијарде евра
У настојању да спречи хакере и друге претње, укључујући иранске ракете, улагања НАТО-а показују да су сукоби све већи на мрежи као и на мору, копну и у ваздуху, преноси Ројтерс.

Високи званичник у Информационо-комуникационом одсеку НАТО, изјавио је да планови подразумевају инвестирање 1,7 милијарди евра у сателитске комуникације за већу подршку војним трупама и бродовима широм Алијансе као и за помоћ при коришћењу беспилотних летелица или дронова.

"Предлози, за које нека улагања морају да одобре владе држава чланица НАТО, такође предвиђају улагање 800 милиона евра у компјутерске системе који помажу управљане ваздушне и ракетне одбране", рекао је званичник.

На унапређење заштите 32 главне локације НАТО од сајбер напада биће уложен 71 милион евра.

Још 180 милиона евра биће уложено у спровођење сигурнијих мобилних комуникација војника Алијансе на терену.

НАТО ће о потребним средствима представити детаљан план на конференцији у Отави у априлу, а затим ће започети лицитацију.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

X

27.03.2017 19:43

Отварају се нови послови за Проинтер и Ланацо, а вјероватно и Калдеру.

ОДГОВОРИТЕ