Za tehnologiju tri milijarde evra

U vreme kada se Alijansa suočava sa novim pretnjama, NATO planira da uloži tri milijarde evra da unapredi satelitske i kompjuterske tehnologije u naredne tri godine, rekao je visoki zvaničnik Alijanse, koji nije želeo da bude imenovan.

Svijet 27.03.2017 | 15:12
Za tehnologiju tri milijarde evra
U nastojanju da spreči hakere i druge pretnje, uključujući iranske rakete, ulaganja NATO-a pokazuju da su sukobi sve veći na mreži kao i na moru, kopnu i u vazduhu, prenosi Rojters.

Visoki zvaničnik u Informaciono-komunikacionom odseku NATO, izjavio je da planovi podrazumevaju investiranje 1,7 milijardi evra u satelitske komunikacije za veću podršku vojnim trupama i brodovima širom Alijanse kao i za pomoć pri korišćenju bespilotnih letelica ili dronova.

"Predlozi, za koje neka ulaganja moraju da odobre vlade država članica NATO, takođe predviđaju ulaganje 800 miliona evra u kompjuterske sisteme koji pomažu upravljane vazdušne i raketne odbrane", rekao je zvaničnik.

Na unapređenje zaštite 32 glavne lokacije NATO od sajber napada biće uložen 71 milion evra.

Još 180 miliona evra biće uloženo u sprovođenje sigurnijih mobilnih komunikacija vojnika Alijanse na terenu.

NATO će o potrebnim sredstvima predstaviti detaljan plan na konferenciji u Otavi u aprilu, a zatim će započeti licitaciju.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

X

27.03.2017 19:43

Otvaraju se novi poslovi za Prointer i Lanaco, a vjerovatno i Kalderu.

ODGOVORITE