Балкан исувише близу ЕУ

Успоравање процеса проширења и смањено ангажовање Запада створило је негативне посљедице на Западном Балкану, сматра директорка европског програма Немачког Маршаловог фонда Роза Балфур.

Свијет 27.03.2017 | 14:34
Балкан исувише близу ЕУ
-Имамо јасне манифестације чињенице да се ствари урушавају на Западном Балкану због тога што Запад није довољно ангажован - рекла је Балфур у интервјуу за портал "Еуропеан Wестерн Балканс".

Говорећи о замору од проширења и тренутној кризи у ЕУ, Балфур каже да је и раније било ријечи о умору од ширења, па чак и кад су 2004. године Унији приступиле неке земље централне Европе.

- Данас је, међутим, теже бити увјерен у проширење, будући да је и предсједник ЕК Жан Клод Јункер рекао да неће бити нових чланица пре 2019. године - напоменула је.

Била је то политичка порука послата Европљанима, али је на лош начин одјекнула у региону Западног Балкана, каже Балфур и истиче да се у посљедње вријеме негативне ствари дешавају у региону управо због успоравања проширења и недовољног ангажмана Запада.

Вјерује и да ће победа Доналда Трампа и могућа другачија спољна политика САД такође убрзати негативне сценарије на Балкану.



Не можемо то измјерити, али мислим да се осјећа нека врста вакуума, недостатка. Можда је то само случајност, али после избора у САД, ствари су почеле да буду гадне на Балкану", каже Балфур.

С друге стране, наводи, политика приступања ЕУ, и поред свих проблема унутар Уније, била је успјешна и предстоји још много активности.

"ЕУ ангажује снажну машинерију за процес приступања, тако да политичке промјене не могу на то да утичу у кратком периоду. Европска комисија је и даље ангажована, постоје фондови за финансирање и предстоји још много активности", наводи Балфур и додаје да ЕУ можда није спријечила догађаје у Македонији или Црној Гори, али да и даље има капацитет, способност и ресурсе да се врати на Балкан.

Балфур каже и да је Берлин посвећен том питању, те да ће земље укључене у Берлински процес - Немачка, Аустрија, Француска и Италија, повући ствари на боље.

"Улози су високи, интереси су велики, велике су и инвестиције, што не значи да те земље знају каква је интервенција потребна, али сам сигурна да им је Балкан исувише близу да би га пустиле да пропадне - навела је Балфур.

Говорећи о највећим безбједносним изазовима у региону, Балфур каже да ту, осим Русије и Турске, види и Саудијску Арабију, будући да велики новац из те земље долази на Балкан.

Она наводи да је јасно да постоји руски утицај у региону, али истиче да је сада на Балкану у току "рат" утицаја, брендова и начина живота, а да ЕУ и даље може да буде прилично убједљива.

- Истраживања јавног мњења о приступању ЕУ иду горе - доле, али чак и кад постоји повећан скептицизам грађана о будућности у ЕУ, не мислим да то значи да они не желе у Унију. Тако да, мислим да ће битку добити Европљани, демократе, људи који подржавају принципе и вриједности које и грађани Балкана треба да уживају - каже Балфур.

Она истиче и да треба радити на помирењу у региону, наводећи да су неке прилике већ пропуштене.

Кад је ријеч о изборима у Немачкој и Француској и њиховом утицају на Западни Балкан, Балфур вјерује да неће доћи до великих промјена у Немачкој, али да ће Француска послије избора изаћи слабија него сад.

- Чак и уколико Марин Ле Пен не добије изборе, њена партија ће ући у парламент, што значи да ће влада бити слабија - каже Балфур.

Додаје и да излазак Велике Британије из ЕУ може имати негативне посљедице и по Балкан, али и напомиње и да Британија није била посебно утицајна посљедњих година.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЦХ

27.03.2017 12:43

Толико сте добри и ми једва цекамо да нас примите....! Друго,сарена лаз пролази само код Балканских лидера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блеф

27.03.2017 13:43

Балкан исувисе близу ЕУ? А није био близу када сте га 1999 бомбардовали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

27.03.2017 13:45

Пре да је ЕУ близу Балкана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

27.03.2017 13:52

Паметна снајка! Зна ли ова Европа иш та друго продавати осим магле? Транзиција која траје 30 година им је најјача жвака! Уствари, Турцима је продају већ 50 година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси студент

27.03.2017 19:30

Које су овдје будале, овдје би то могли радити бар 100 гофина. Медјутим, готови су и они.