Balkan isuviše blizu EU

Usporavanje procesa proširenja i smanjeno angažovanje Zapada stvorilo je negativne posljedice na Zapadnom Balkanu, smatra direktorka evropskog programa Nemačkog Maršalovog fonda Roza Balfur.

Svijet 27.03.2017 | 14:34
Balkan isuviše blizu EU
-Imamo jasne manifestacije činjenice da se stvari urušavaju na Zapadnom Balkanu zbog toga što Zapad nije dovoljno angažovan - rekla je Balfur u intervjuu za portal "European Western Balkans".

Govoreći o zamoru od proširenja i trenutnoj krizi u EU, Balfur kaže da je i ranije bilo riječi o umoru od širenja, pa čak i kad su 2004. godine Uniji pristupile neke zemlje centralne Evrope.

- Danas je, međutim, teže biti uvjeren u proširenje, budući da je i predsjednik EK Žan Klod Junker rekao da neće biti novih članica pre 2019. godine - napomenula je.

Bila je to politička poruka poslata Evropljanima, ali je na loš način odjeknula u regionu Zapadnog Balkana, kaže Balfur i ističe da se u posljednje vrijeme negativne stvari dešavaju u regionu upravo zbog usporavanja proširenja i nedovoljnog angažmana Zapada.

Vjeruje i da će pobeda Donalda Trampa i moguća drugačija spoljna politika SAD takođe ubrzati negativne scenarije na Balkanu.



Ne možemo to izmjeriti, ali mislim da se osjeća neka vrsta vakuuma, nedostatka. Možda je to samo slučajnost, ali posle izbora u SAD, stvari su počele da budu gadne na Balkanu", kaže Balfur.

S druge strane, navodi, politika pristupanja EU, i pored svih problema unutar Unije, bila je uspješna i predstoji još mnogo aktivnosti.

"EU angažuje snažnu mašineriju za proces pristupanja, tako da političke promjene ne mogu na to da utiču u kratkom periodu. Evropska komisija je i dalje angažovana, postoje fondovi za finansiranje i predstoji još mnogo aktivnosti", navodi Balfur i dodaje da EU možda nije spriječila događaje u Makedoniji ili Crnoj Gori, ali da i dalje ima kapacitet, sposobnost i resurse da se vrati na Balkan.

Balfur kaže i da je Berlin posvećen tom pitanju, te da će zemlje uključene u Berlinski proces - Nemačka, Austrija, Francuska i Italija, povući stvari na bolje.

"Ulozi su visoki, interesi su veliki, velike su i investicije, što ne znači da te zemlje znaju kakva je intervencija potrebna, ali sam sigurna da im je Balkan isuviše blizu da bi ga pustile da propadne - navela je Balfur.

Govoreći o najvećim bezbjednosnim izazovima u regionu, Balfur kaže da tu, osim Rusije i Turske, vidi i Saudijsku Arabiju, budući da veliki novac iz te zemlje dolazi na Balkan.

Ona navodi da je jasno da postoji ruski uticaj u regionu, ali ističe da je sada na Balkanu u toku "rat" uticaja, brendova i načina života, a da EU i dalje može da bude prilično ubjedljiva.

- Istraživanja javnog mnjenja o pristupanju EU idu gore - dole, ali čak i kad postoji povećan skepticizam građana o budućnosti u EU, ne mislim da to znači da oni ne žele u Uniju. Tako da, mislim da će bitku dobiti Evropljani, demokrate, ljudi koji podržavaju principe i vrijednosti koje i građani Balkana treba da uživaju - kaže Balfur.

Ona ističe i da treba raditi na pomirenju u regionu, navodeći da su neke prilike već propuštene.

Kad je riječ o izborima u Nemačkoj i Francuskoj i njihovom uticaju na Zapadni Balkan, Balfur vjeruje da neće doći do velikih promjena u Nemačkoj, ali da će Francuska poslije izbora izaći slabija nego sad.

- Čak i ukoliko Marin Le Pen ne dobije izbore, njena partija će ući u parlament, što znači da će vlada biti slabija - kaže Balfur.

Dodaje i da izlazak Velike Britanije iz EU može imati negativne posljedice i po Balkan, ali i napominje i da Britanija nije bila posebno uticajna posljednjih godina.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

CH

27.03.2017 12:43

Toliko ste dobri i mi jedva cekamo da nas primite....! Drugo,sarena laz prolazi samo kod Balkanskih lidera.

ODGOVORITE
Name

blef

27.03.2017 13:43

Balkan isuvise blizu EU? A nije bio blizu kada ste ga 1999 bombardovali!

ODGOVORITE
Name

007

27.03.2017 13:45

Pre da je EU blizu Balkana.

ODGOVORITE
Name

Student

27.03.2017 13:52

Pametna snajka! Zna li ova Evropa iš ta drugo prodavati osim magle? Tranzicija koja traje 30 godina im je najjača žvaka! Ustvari, Turcima je prodaju već 50 godina!

ODGOVORITE
Name

Bivsi student

27.03.2017 19:30

Koje su ovdje budale, ovdje bi to mogli raditi bar 100 gofina. Medjutim, gotovi su i oni.