Вучић разговара са Путином

Премијер Србије Александар Вучић почео је у Москви састанак са председником Русије Владимиром Путином, а у фокусу разговора биће економска сарадња двије земље, али и Србије и Евроазијске уније.

Србија 27.03.2017 | 14:20
Вучић разговара са Путином
Изђу осталог, Путин и Вучић разговарају и о ситуацији на Балкану.
 
То је 10. сусрет Вучића и Путина, а премијер Србије је по доласку у Москву у недељу изјавио новинарима да Србија са Русијом намјерава да даље поспијеши економске односе и подигне ниво трговинске размене.

Истакао је да Србија жели да привуче више руских инвеститора, који не би били везани само за енергетику.

Према његовим ријечима, постоји неколико идеја о фабрикама машина и аутомобила, које би правиле своје погоне у Србији, а онда би са 51 одсто српских компонената могли да извозе на европско тржиште.



Вучић је указао да је разговор са руским предсједником од изузетног политичког, економског и сваког другог значаја за Србију, додајући да се "осећа поносно када у таквим сусретима заступа интересе свог народа".

Како је казао, биће речи и о за нас веома важној теми - војно-техничкој сарадњи.

Објаснио је да, ако руски предсједник потпише указ, за шта постоји техничка могућност, онда би било само техничко питање када би се у Србију слала војна опрема.

У разговору са предсједником Путином, Вучић ће, према ранијим најавама, предложити да до љета, најкасније јесени, Србија буде домаћин Самита Србија - Евроазијска унија, уз учешће привредника свих пет земаља чланица.

Тренутно, 91 одсто од укупне робне размјене Србије са Евроазијском унијом одвија се са Русијом.

Циљ је даља либерализација јединственог споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом, односно потписивање споразума којим би то питање било формализовано.



Циљ Србије је да прије свега очува степен либерализације који има са Русијом, Белорусијом и Казахстаном, као и да прошири списак роба за извоз, укључујући фијат аутомобиле и додатно ојача односе са Јерменијом и Киргистаном.

Такође је битно да се либерализује извоз меса, живине и да се осигурају бољи услови за пласман сирева, шећера и цигарета.

У прошлој години Србија је бележила раст извоза у Русију за 9,7 одсто, али још није достигла ниво из 2014. због пада рубље.

Иначе трговински дефицит од 716 милиона долара на нашој страни је најнижи који је Србија икада имала у спољнотрговинској размјени са Русијом.

Ако би се изузели енергенти - гас и нафта - који представљају 52 одсто нашег увоза, Србија би имала суфицит у трговинској размјени са Русијом.

Што се војне сарадње тиче, руској страни је исказана молба за добијање повољних услова за набављање система Бук, у циљу унапређења способности против-ваздушне одбране, након што је наоружање хрватске војске "ојачано" балистичким ракетама из прогама НАТО.

Такође, Србија треба да добије модернизоване тенкове Т 72 и оклопно извиђачка возила БРДМ-2М.

У Русију су са премијером Вучићем допутовали и министар одбане Зоран Ђорђевић, као и министар за рад, социјална и борачка питања Александар Вулин.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ре

27.03.2017 12:44

Јако битна вијест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

27.03.2017 12:56

Ради се о Вучићевом предизборном састанку, Руска улагања су најобичнија фарса, рафинерија у Броду је одличан примјер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

27.03.2017 13:16

Предизборни схоw,као и Миле,од руских инвестиција имамо пропалу рафинерију и шверц банку да узима паре од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеx Јонес

27.03.2017 13:30

Преписује од Миле поступак предизборне кампање, јер је Баја у Србији омиљен, па да покупи ту масу мало.

ОДГОВОРИТЕ