Vučić razgovara sa Putinom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić počeo je u Moskvi sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a u fokusu razgovora biće ekonomska saradnja dvije zemlje, ali i Srbije i Evroazijske unije.

Srbija 27.03.2017 | 14:20
Vučić razgovara sa Putinom
Izđu ostalog, Putin i Vučić razgovaraju i o situaciji na Balkanu.
 
To je 10. susret Vučića i Putina, a premijer Srbije je po dolasku u Moskvu u nedelju izjavio novinarima da Srbija sa Rusijom namjerava da dalje pospiješi ekonomske odnose i podigne nivo trgovinske razmene.

Istakao je da Srbija želi da privuče više ruskih investitora, koji ne bi bili vezani samo za energetiku.

Prema njegovim riječima, postoji nekoliko ideja o fabrikama mašina i automobila, koje bi pravile svoje pogone u Srbiji, a onda bi sa 51 odsto srpskih komponenata mogli da izvoze na evropsko tržište.



Vučić je ukazao da je razgovor sa ruskim predsjednikom od izuzetnog političkog, ekonomskog i svakog drugog značaja za Srbiju, dodajući da se "oseća ponosno kada u takvim susretima zastupa interese svog naroda".

Kako je kazao, biće reči i o za nas veoma važnoj temi - vojno-tehničkoj saradnji.

Objasnio je da, ako ruski predsjednik potpiše ukaz, za šta postoji tehnička mogućnost, onda bi bilo samo tehničko pitanje kada bi se u Srbiju slala vojna oprema.

U razgovoru sa predsjednikom Putinom, Vučić će, prema ranijim najavama, predložiti da do ljeta, najkasnije jeseni, Srbija bude domaćin Samita Srbija - Evroazijska unija, uz učešće privrednika svih pet zemalja članica.

Trenutno, 91 odsto od ukupne robne razmjene Srbije sa Evroazijskom unijom odvija se sa Rusijom.

Cilj je dalja liberalizacija jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, odnosno potpisivanje sporazuma kojim bi to pitanje bilo formalizovano.



Cilj Srbije je da prije svega očuva stepen liberalizacije koji ima sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, kao i da proširi spisak roba za izvoz, uključujući fijat automobile i dodatno ojača odnose sa Jermenijom i Kirgistanom.

Takođe je bitno da se liberalizuje izvoz mesa, živine i da se osiguraju bolji uslovi za plasman sireva, šećera i cigareta.

U prošloj godini Srbija je beležila rast izvoza u Rusiju za 9,7 odsto, ali još nije dostigla nivo iz 2014. zbog pada rublje.

Inače trgovinski deficit od 716 miliona dolara na našoj strani je najniži koji je Srbija ikada imala u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Rusijom.

Ako bi se izuzeli energenti - gas i nafta - koji predstavljaju 52 odsto našeg uvoza, Srbija bi imala suficit u trgovinskoj razmjeni sa Rusijom.

Što se vojne saradnje tiče, ruskoj strani je iskazana molba za dobijanje povoljnih uslova za nabavljanje sistema Buk, u cilju unapređenja sposobnosti protiv-vazdušne odbrane, nakon što je naoružanje hrvatske vojske "ojačano" balističkim raketama iz progama NATO.

Takođe, Srbija treba da dobije modernizovane tenkove T 72 i oklopno izviđačka vozila BRDM-2M.

U Rusiju su sa premijerom Vučićem doputovali i ministar odbane Zoran Đorđević, kao i ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Re

27.03.2017 12:44

Jako bitna vijest.

ODGOVORITE
Name

realno

27.03.2017 12:56

Radi se o Vučićevom predizbornom sastanku, Ruska ulaganja su najobičnija farsa, rafinerija u Brodu je odličan primjer.

ODGOVORITE
Name

realno

27.03.2017 13:16

Predizborni show,kao i Mile,od ruskih investicija imamo propalu rafineriju i šverc banku da uzima pare od naroda.

ODGOVORITE
Name

Alex Jones

27.03.2017 13:30

Prepisuje od Mile postupak predizborne kampanje, jer je Baja u Srbiji omiljen, pa da pokupi tu masu malo.

ODGOVORITE