Порука Нијемцима и Французима

Марк Ворнер, представник Демократске партије и члан комитета за обавештајне послове америчког Сената у интервјуу за телевизију НБЦ изјавио је да Русија, наводно, покушава да утиче на резултат избора у Француској и Немачкој.

Свијет 27.03.2017 | 10:33
Порука Нијемцима и Французима
Сенатор је подсетио на то како се Русија "мешала" у изборе у САД путем "хакерских напада и потплац́ених интернет-ботова".
 
- Знамо да се Русија тада мешала и покушац́е исто то да уради у Француској и Немачкој - нагласио је Ворнер.

Шеф Федералне обавештајне службе Немачке Брун Кал такође није искључио да ц́е се Москва мешати у предизборну кампању у тој земљи и оптужио руске хакере за напад на сервере немачког Бундестага.

Руске званичне власти, са своје стране, више пута су оптуживале америчке специјалне службе за мешање у послове других држава.

Први круг председничких избора у Француској одржава се средином априла, док ће евентуални други круг бити расписан почетком маја. С друге стране, Немачку избори очекују на јесен.



Мекејн: Евидентна веза Москве и "Викиликса"

Председник Комитета Сената за оружане снаге Конгреса САД Џон Мекејн сматра да постоји "очигледна веза" између Русије и "Викиликса".

- Не могу да тврдим, али очигледно је да је Викиликс био повезан са Русијом - наводи Мекејн, коментаришући дилеме о томе да ли Москва има везе са објављивањем нових тајних докумената ЦИА.

Он, као "доказ" за повезаност Москве и "Викиликса", истиче да бивши сарадник америчке специјалне службе и сарадник "Викиликса" Едвард Сноуден сада живи у Русији.

Коментаришући за "Вашингтон егземинер" теорије о могућој повезаности Русије са недавним објавама посвећеним методама шпијунаже ЦИА, Мекејн је цинично изјавио:

- Наравно да не - то је урадио неко ко једи у подруму своје куће у доњем вешу, пушећи цигарету.

Подсетимо, "Викиликс" је у среду почео да објављује серије података из ЦИА.

Серија "цурења" података из ЦИА под кодним именом "Волт седам" садржи информације о глобалном надзору америчких обавештајних агенција.

Џон Мекејн спада у "конзервативне јастребове" америчке спољне политике и заговорник је конфронтације са Русијом.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар