Poruka Nijemcima i Francuzima

Mark Vorner, predstavnik Demokratske partije i član komiteta za obaveštajne poslove američkog Senata u intervjuu za televiziju NBC izjavio je da Rusija, navodno, pokušava da utiče na rezultat izbora u Francuskoj i Nemačkoj.

Svijet 27.03.2017 | 10:33
Poruka Nijemcima i Francuzima
Senator je podsetio na to kako se Rusija "mešala" u izbore u SAD putem "hakerskih napada i potplaćenih internet-botova".
 
- Znamo da se Rusija tada mešala i pokušaće isto to da uradi u Francuskoj i Nemačkoj - naglasio je Vorner.

Šef Federalne obaveštajne službe Nemačke Brun Kal takođe nije isključio da će se Moskva mešati u predizbornu kampanju u toj zemlji i optužio ruske hakere za napad na servere nemačkog Bundestaga.

Ruske zvanične vlasti, sa svoje strane, više puta su optuživale američke specijalne službe za mešanje u poslove drugih država.

Prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj održava se sredinom aprila, dok će eventualni drugi krug biti raspisan početkom maja. S druge strane, Nemačku izbori očekuju na jesen.



Mekejn: Evidentna veza Moskve i "Vikiliksa"

Predsednik Komiteta Senata za oružane snage Kongresa SAD Džon Mekejn smatra da postoji "očigledna veza" između Rusije i "Vikiliksa".

- Ne mogu da tvrdim, ali očigledno je da je Vikiliks bio povezan sa Rusijom - navodi Mekejn, komentarišući dileme o tome da li Moskva ima veze sa objavljivanjem novih tajnih dokumenata CIA.

On, kao "dokaz" za povezanost Moskve i "Vikiliksa", ističe da bivši saradnik američke specijalne službe i saradnik "Vikiliksa" Edvard Snouden sada živi u Rusiji.

Komentarišući za "Vašington egzeminer" teorije o mogućoj povezanosti Rusije sa nedavnim objavama posvećenim metodama špijunaže CIA, Mekejn je cinično izjavio:

- Naravno da ne - to je uradio neko ko jedi u podrumu svoje kuće u donjem vešu, pušeći cigaretu.

Podsetimo, "Vikiliks" je u sredu počeo da objavljuje serije podataka iz CIA.

Serija "curenja" podataka iz CIA pod kodnim imenom "Volt sedam" sadrži informacije o globalnom nadzoru američkih obaveštajnih agencija.

Džon Mekejn spada u "konzervativne jastrebove" američke spoljne politike i zagovornik je konfrontacije sa Rusijom.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar