Нема већине на државном нивоу

БиХ је ушла у фазу изразито сложених политичких односа, при чему нико са сигурношћу не може рећи функционира ли парламентарна већине на државном нивоу, односно да ли она у овом тренутку уопште постоји.

Босна и Херцеговина 27.03.2017 | 09:10
Нема већине на државном нивоу
Чак и лидери исте коалиције, или политичких групације које творе власт, различито гледају на ово питање.

У овом тренутку, из Савеза за промјене поручују да парламентарна већина у БиХ не постоји, односно да је власт у техничком мандату, из СДА одговарају да је такво нешто немогуће, у ХДЗ-у сматрају да све још није готово, док у опозицији тврде како је формирана нова већина.

Драган Чавић и Вукота Говедарица, лидери НДП-а и СДС-а, најодговорнијим за блокаду државне власти сматрају Бакира Изетбеговића, лидера СДА.

"Нажалост, парламентарна већина не постоји, али вјерујем да можемо да оставимо иза себе велику авантуру за коју је одговоран Изетбеговић", рекао је Говедарица, додајући да су посљедње три кризе "изазване од Изетбеговића"

И потпредсједник ове странке, Борислав Бојић, Изетбеговића, али и СНСД, сматра главним кривцима. Првог "јер је блокирао рад Предсједништва БиХ", а друге "јер су блокирали рад Дома народа парламента БиХ".

"Власт је практично у техничком мандату, она се у БиХ саставља, и увијек ће се састављати. А да ли ће то бити од оних који је данас чине, или неких других, видјећемо", рекао је Бојић.

Судећи по ставу Шефика Џаферовића, потпредсједника СДА, иначе предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ, ова власт ће остати, "јер не постоје техничке владе ако мандат и даље траје".

"Одбацујем било какве оптужбе на рачун предсједника Изетбеговића, који је радио свој посао у складу са законом и Уставом ове земље. Што се тиче СДА, ова већина ће постојати до наредних избора, а како ће се други понашати, то не знам", рекао је Џаферовић.

Никола Ловриновић, државни посланик и члан Предсједништва ХДЗ-а, каже да је од почетка говорио да парламентарна већина не функционира како треба.

"Стално сам инзистирао да се то питање уреди. Међутим, то се није догодило. Особно мислим да док функционира Вијеће министара и водство парламената - парламентарна већина постоји, а готово сам сигуран како се никаква нова већина не може формирати", каже Ловриновић.

Занимљиву тезу је изнио Дамир Бећировић, посланик у парламенту БиХ и члан Предсједништва опозиционог ДФ-а.

Он истиче да у овом тренутку "већину у БиХ чине СДА, ХДЗ, СББ и СНСД".

"Они су се ујединили око аранжмана са ММФ-ом", каже Бећировић.

Наводи да ће због тога посланици СНСД-а морати ући у клупе парламента и гласати за тај закон.

"Онда ћемо имати једну шизофрену ситуацију, да имамо једну већину у парламенту, а другу у Вијећу министара", закључује Бећировић.

(Независне)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Суд на потезу

27.03.2017 07:31

Па ову друзину треба под хитно распустити. Нека се они у кафани уз пиво раскусуравају као сто раде вец 20 година без икаквих резултата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех да је

27.03.2017 08:26

Они раде врло смислено и циљано. Буџет је њихов, ресурси су њихови, судство, полиција и инспекције су њихови. Само ми не знамо куд ударамо, на коју страну би ишли...водају народ као овце.

Name

црни перо

27.03.2017 11:22

Тако се иде у феудализам па нек прица ко ста хоце и колико хоце...

Name

Драган

27.03.2017 07:33

Ста це вам вецина битно да вам иду плате дневнице одвојени зивот народ бих ко је.е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЗГУБЉЕНИ КОМПАС

27.03.2017 07:34

Народи су доњи БИХ то неце костати њене границе се не мијењају лако као ни унутрасње, то је врхунац љубави према свом народу Додика и Цовица,само финале неце бити по њиховој мјери,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2017 09:55

Да неце бити мозда по мјери бакировој и исламској декларација е нецес ни тај Филм гледати.

Name

АР

27.03.2017 07:36

Па ујединили се само док узму паре јел се невиди.То је једино сто функционисе кад намирису паре нема вецих пријатеља дјубрад отпад

ОДГОВОРИТЕ
Name

лабуд

27.03.2017 07:37

Па ако се исплацују плате, онда постоји. Свака цаст свима, имате посао из снова који се своди само на то да вам редовно лијезу плате и да понекад мало несто написете по нету или дате неки инервју за медије. Али нека, народ вам је то дозволио и колико видим задовољан је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2017 08:15

Народ није задовољан и треба ове из цуј " савез за промјене" бас промјенити...Боље је било док се Спириц био предсједавајуци,лопов али зна са босњама..Од ових сад Иваница и Шаровића оставити а ово остало најурити...

Name

нек нема...

27.03.2017 08:34

За 30 дана имам термин да предам папире... Ако Бог да одох ја на мрски запад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

27.03.2017 09:29

Јебла вас вецина Ко има корист од тога?Вецина или мањина ви нама кухате касу пробате да нас завадите упорно али неиде.Марс напоље отпаду један безобзирни .

Name

КАКО НЕМА

27.03.2017 08:48

А КАКО НЕМА У РАЈУ ВЕЋИНЕ. ЧУДНО ЈЕДНО КАКО ТАЈ ИВАНИЋ НЕЋЕ ДА РАДИ ПО ЋЕИФУ ЋАРШИЈЕ, ОДНОСНО ПО ИСЛАМСКОЈ ДЕКЛАРАЦИЈИ, КОЈА ЈЕ ОДАВНО ВЕЋ ЈАЧА И ОД УСТАВА И ОД ЗАКОНА. БАШ БЕЗОБРАЗАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лала

27.03.2017 09:11

Даце Бог да се распане ова наказа од дрзаве па да крене свима -засебно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.03.2017 10:34

Лала...наказа си ти и теби слични..боље ти је поради на писмености па онда причај о озбиљним стварима. РАСПАНЕ...шта то значи?

Name

тал

27.03.2017 09:38

Суштина је у томе да се снсд, хдз и сда поново дочепају државне власти и успоставе власт на нивоу БиХ и да се поново сруше ови напори које је чинио Савез за промјене, а поготову госп. Мектић који је заиста начео проблематику у вези криминала и корупције и да овако остане ускоро би сигурно било криминалаца из наведене три странке који би били иза решетака. Они су то видјели шта им се спрема и сада настоје свим силама да се успостави наведене коалиција на нивоу бих, тако да у овој ситуацији им није битан ни усвајање одлуке у вези исплате клириншког дуга бих, а ни преузете обавезе по питању ММФ кредита, за које су се обавезали, а није прошло Парламентарну скупштину ни Дом народа бих. Све то у овој ситуацији није битно у односу на улазак у власт на нивоу бих, а онда поново слиједе смјене тужилаца и судија који не буду радили по снсд-хдз и сда-налогу. Куку ти БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суппорт

27.03.2017 09:55

За све то имају подршку ОХР-а, ММФ-а и медјународне заједнице. Туга за народ!

Name

АР

27.03.2017 10:13

Куд цес јадан Сам И самосталан сви се уједињују а код нас да се одвајају.Бозе сацувај Па да имамо снецим бар да се моземо пофалити Једино сто имамо председника који је свјетски сампион за крадју И лази .Од ког да се одвајамо нико појма нема за нас и насе глупости.

Name

Сах

27.03.2017 10:25

Никоме висе није битно има ли или нема вецине, јер заједницке институције су гломазне, скупе, без било каквих позитивних резултата које би градјани осјетили, простим ријецима гомила странацких ухљеба. Ово не знаци да те институције нису потребне, напротив, потребно је укинути поједине измисљене Агенције и ојацати друге које имају практицну сврху. Попунити их професионалним и деполитизованим кадровима из реда свих народа, који це радити у опстем интересу. А,да, сада ови сто су формирали Савјет министара и обецавали мед и млијеко, бјезе од одговорности и сада они као нису власт него су опозиција. Јасно знају ста су урадили и пласе се избора, али цини ми се да им то не помазе. Да је било памети код Савеза за промјене и да се истрпе до 2018. и не улазе у власт због неколико фотеља, вец сада би СНСД могао паковати кофере,али далеко су избори тако да је све могуце и мозда СЗП и побиједи. Медјутим, велики дугови, расирена корпуција, унистен систем вриједности...све то теско мозе било која власт да ријеси у периоду од 4 године, тако да...нека нам је Бог на помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лева

27.03.2017 10:29

Е ови на слици су прави терористи они нас ј.ебу у мозак 20 година и тероризирају . Одлазак из БиХ није миграција него ЕВАКУАЦИЈА . Народе мој спасавајте се са балкана ту висе хљеба нема никоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПДП

27.03.2017 11:21

Жали Боже потрошени папир и написана слова, није ваљда да су Додик и СНСД и за ово криви. Срамота од лидера Савеза за обмане.

ОДГОВОРИТЕ