Nema većine na državnom nivou

BiH je ušla u fazu izrazito složenih političkih odnosa, pri čemu niko sa sigurnošću ne može reći funkcionira li parlamentarna većine na državnom nivou, odnosno da li ona u ovom trenutku uopšte postoji.

Bosna i Hercegovina 27.03.2017 | 09:10
Nema većine na državnom nivou
Čak i lideri iste koalicije, ili političkih grupacije koje tvore vlast, različito gledaju na ovo pitanje.

U ovom trenutku, iz Saveza za promjene poručuju da parlamentarna većina u BiH ne postoji, odnosno da je vlast u tehničkom mandatu, iz SDA odgovaraju da je takvo nešto nemoguće, u HDZ-u smatraju da sve još nije gotovo, dok u opoziciji tvrde kako je formirana nova većina.

Dragan Čavić i Vukota Govedarica, lideri NDP-a i SDS-a, najodgovornijim za blokadu državne vlasti smatraju Bakira Izetbegovića, lidera SDA.

"Nažalost, parlamentarna većina ne postoji, ali vjerujem da možemo da ostavimo iza sebe veliku avanturu za koju je odgovoran Izetbegović", rekao je Govedarica, dodajući da su posljednje tri krize "izazvane od Izetbegovića"

I potpredsjednik ove stranke, Borislav Bojić, Izetbegovića, ali i SNSD, smatra glavnim krivcima. Prvog "jer je blokirao rad Predsjedništva BiH", a druge "jer su blokirali rad Doma naroda parlamenta BiH".

"Vlast je praktično u tehničkom mandatu, ona se u BiH sastavlja, i uvijek će se sastavljati. A da li će to biti od onih koji je danas čine, ili nekih drugih, vidjećemo", rekao je Bojić.

Sudeći po stavu Šefika Džaferovića, potpredsjednika SDA, inače predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH, ova vlast će ostati, "jer ne postoje tehničke vlade ako mandat i dalje traje".

"Odbacujem bilo kakve optužbe na račun predsjednika Izetbegovića, koji je radio svoj posao u skladu sa zakonom i Ustavom ove zemlje. Što se tiče SDA, ova većina će postojati do narednih izbora, a kako će se drugi ponašati, to ne znam", rekao je Džaferović.

Nikola Lovrinović, državni poslanik i član Predsjedništva HDZ-a, kaže da je od početka govorio da parlamentarna većina ne funkcionira kako treba.

"Stalno sam inzistirao da se to pitanje uredi. Međutim, to se nije dogodilo. Osobno mislim da dok funkcionira Vijeće ministara i vodstvo parlamenata - parlamentarna većina postoji, a gotovo sam siguran kako se nikakva nova većina ne može formirati", kaže Lovrinović.

Zanimljivu tezu je iznio Damir Bećirović, poslanik u parlamentu BiH i član Predsjedništva opozicionog DF-a.

On ističe da u ovom trenutku "većinu u BiH čine SDA, HDZ, SBB i SNSD".

"Oni su se ujedinili oko aranžmana sa MMF-om", kaže Bećirović.

Navodi da će zbog toga poslanici SNSD-a morati ući u klupe parlamenta i glasati za taj zakon.

"Onda ćemo imati jednu šizofrenu situaciju, da imamo jednu većinu u parlamentu, a drugu u Vijeću ministara", zaključuje Bećirović.

(Nezavisne)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Sud na potezu

27.03.2017 07:31

Pa ovu druzinu treba pod hitno raspustiti. Neka se oni u kafani uz pivo raskusuravaju kao sto rade vec 20 godina bez ikakvih rezultata.

ODGOVORITE
Name

Eh da je

27.03.2017 08:26

Oni rade vrlo smisleno i ciljano. Budžet je njihov, resursi su njihovi, sudstvo, policija i inspekcije su njihovi. Samo mi ne znamo kud udaramo, na koju stranu bi išli...vodaju narod kao ovce.

Name

crni pero

27.03.2017 11:22

Tako se ide u feudalizam pa nek prica ko sta hoce i koliko hoce...

Name

Dragan

27.03.2017 07:33

Sta ce vam vecina bitno da vam idu plate dnevnice odvojeni zivot narod bih ko je.e.

ODGOVORITE
Name

IZGUBLJENI KOMPAS

27.03.2017 07:34

Narodi su donji BIH to nece kostati njene granice se ne mijenjaju lako kao ni unutrasnje, to je vrhunac ljubavi prema svom narodu Dodika i Covica,samo finale nece biti po njihovoj mjeri,

ODGOVORITE
Name

Re

27.03.2017 09:55

Da nece biti mozda po mjeri bakirovoj i islamskoj deklaracija e neces ni taj Film gledati.

Name

AR

27.03.2017 07:36

Pa ujedinili se samo dok uzmu pare jel se nevidi.To je jedino sto funkcionise kad namirisu pare nema vecih prijatelja djubrad otpad

ODGOVORITE
Name

labud

27.03.2017 07:37

Pa ako se isplacuju plate, onda postoji. Svaka cast svima, imate posao iz snova koji se svodi samo na to da vam redovno lijezu plate i da ponekad malo nesto napisete po netu ili date neki inervju za medije. Ali neka, narod vam je to dozvolio i koliko vidim zadovoljan je.

ODGOVORITE
Name

Re

27.03.2017 08:15

Narod nije zadovoljan i treba ove iz cuj " savez za promjene" bas promjeniti...Bolje je bilo dok se Spiric bio predsjedavajuci,lopov ali zna sa bosnjama..Od ovih sad Ivanica i Šarovića ostaviti a ovo ostalo najuriti...

Name

nek nema...

27.03.2017 08:34

Za 30 dana imam termin da predam papire... Ako Bog da odoh ja na mrski zapad...

ODGOVORITE
Name

AR

27.03.2017 09:29

Jebla vas vecina Ko ima korist od toga?Vecina ili manjina vi nama kuhate kasu probate da nas zavadite uporno ali neide.Mars napolje otpadu jedan bezobzirni .

Name

КАКО НЕМА

27.03.2017 08:48

А КАКО НЕМА У РАЈУ ВЕЋИНЕ. ЧУДНО ЈЕДНО КАКО ТАЈ ИВАНИЋ НЕЋЕ ДА РАДИ ПО ЋЕИФУ ЋАРШИЈЕ, ОДНОСНО ПО ИСЛАМСКОЈ ДЕКЛАРАЦИЈИ, КОЈА ЈЕ ОДАВНО ВЕЋ ЈАЧА И ОД УСТАВА И ОД ЗАКОНА. БАШ БЕЗОБРАЗАН.

ODGOVORITE
Name

lala

27.03.2017 09:11

Dace Bog da se raspane ova nakaza od drzave pa da krene svima -zasebno..

ODGOVORITE
Name

re

27.03.2017 10:34

Lala...nakaza si ti i tebi slični..bolje ti je poradi na pismenosti pa onda pričaj o ozbiljnim stvarima. RASPANE...šta to znači?

Name

tal

27.03.2017 09:38

Suština je u tome da se snsd, hdz i sda ponovo dočepaju državne vlasti i uspostave vlast na nivou BiH i da se ponovo sruše ovi napori koje je činio Savez za promjene, a pogotovu gosp. Mektić koji je zaista načeo problematiku u vezi kriminala i korupcije i da ovako ostane uskoro bi sigurno bilo kriminalaca iz navedene tri stranke koji bi bili iza rešetaka. Oni su to vidjeli šta im se sprema i sada nastoje svim silama da se uspostavi navedene koalicija na nivou bih, tako da u ovoj situaciji im nije bitan ni usvajanje odluke u vezi isplate klirinškog duga bih, a ni preuzete obaveze po pitanju MMF kredita, za koje su se obavezali, a nije prošlo Parlamentarnu skupštinu ni Dom naroda bih. Sve to u ovoj situaciji nije bitno u odnosu na ulazak u vlast na nivou bih, a onda ponovo slijede smjene tužilaca i sudija koji ne budu radili po snsd-hdz i sda-nalogu. Kuku ti BiH!

ODGOVORITE
Name

Support

27.03.2017 09:55

Za sve to imaju podršku OHR-a, MMF-a i medjunarodne zajednice. Tuga za narod!

Name

AR

27.03.2017 10:13

Kud ces jadan Sam I samostalan svi se ujedinjuju a kod nas da se odvajaju.Boze sacuvaj Pa da imamo snecim bar da se mozemo pofaliti Jedino sto imamo predsednika koji je svjetski sampion za kradju I lazi .Od kog da se odvajamo niko pojma nema za nas i nase gluposti.

Name

Sah

27.03.2017 10:25

Nikome vise nije bitno ima li ili nema vecine, jer zajednicke institucije su glomazne, skupe, bez bilo kakvih pozitivnih rezultata koje bi gradjani osjetili, prostim rijecima gomila stranackih uhljeba. Ovo ne znaci da te institucije nisu potrebne, naprotiv, potrebno je ukinuti pojedine izmisljene Agencije i ojacati druge koje imaju prakticnu svrhu. Popuniti ih profesionalnim i depolitizovanim kadrovima iz reda svih naroda, koji ce raditi u opstem interesu. A,da, sada ovi sto su formirali Savjet ministara i obecavali med i mlijeko, bjeze od odgovornosti i sada oni kao nisu vlast nego su opozicija. Jasno znaju sta su uradili i plase se izbora, ali cini mi se da im to ne pomaze. Da je bilo pameti kod Saveza za promjene i da se istrpe do 2018. i ne ulaze u vlast zbog nekoliko fotelja, vec sada bi SNSD mogao pakovati kofere,ali daleko su izbori tako da je sve moguce i mozda SZP i pobijedi. Medjutim, veliki dugovi, rasirena korpucija, unisten sistem vrijednosti...sve to tesko moze bilo koja vlast da rijesi u periodu od 4 godine, tako da...neka nam je Bog na pomoci.

ODGOVORITE
Name

Leva

27.03.2017 10:29

E ovi na slici su pravi teroristi oni nas j.ebu u mozak 20 godina i teroriziraju . Odlazak iz BiH nije migracija nego EVAKUACIJA . Narode moj spasavajte se sa balkana tu vise hljeba nema nikome.

ODGOVORITE
Name

PDP

27.03.2017 11:21

Žali Bože potrošeni papir i napisana slova, nije valjda da su Dodik i SNSD i za ovo krivi. Sramota od lidera Saveza za obmane.

ODGOVORITE