Рускиње на које је Путин поносан

Успешне жене које су се истакле у различитим сферама, од управљања државом до дизајна, владају Русијом.

Свијет 26.03.2017 | 17:30
Рускиње на које је Путин поносан
Валентина Матвијенко, председница Савета Федерације

Председница горњег дома руског Парламента (Савет Федерације РФ) трећа је личност у држави по важности своје функције. Испред ње су председник државе и премијер. Валентина Матвијенко је дуго напредовала до ове одговорне дужности.

Током 1970-их и 1980-их је радила у Комунистичкој партији Лењинграда, после распада СССР-а је била амбасадорка на Малти и у Грчкој, да би се 2000-их вратила у Санкт Петербург на место губернатора.



Са те функције је Матвијенкова 2011. године дошла на чело Савета Федерације. Она у свему подржава политику Владимира Путина, критикује западне санкције (у њеном мандату је Русија привремено обуставила чланство у Парламентарној скупштини Савета Европе) и залаже се за шира овлашћења региона.

Валентина Матвијенко се често изјашњава за јачање улоге жена у политици. На пример, у фебруару се нашалила да се "мушкарци политичари са њиховим бруталним стилом нису показали као успешни у управљању светом".

Јелена Исинбајева, двострука олимпијска шампионка у скоку с мотком

синбајева је оборила 28 светских рекорда. Најпознатија руска атлетичарка завршила је 2016. године своју спортску каријеру на доста тужан начин. Наиме, Међународна атлетска федерација (ИААФ) забранила је Исинбајевој, као и другим руским атлетичарима, учешће на Олимпијади у Рио де Жанеиру.

Као узрок је наведена допинг афера, иако Исинбајева није никада оптужена за примену забрањених средстава.



"Нису ми дали да елегантно напустим спорт", рекла је Исинбајева.

Али и после ове одлуке није "седела скрштених руку". Већ у августу 2016. године изабрана је за члана спортске комисије Међународног олимпијског комитета и најавила да у новој улози неће допустити да се према Русији чини неправда.

Поред тога, Исинбајева је укључена у извршни одбор Олимпијског комитета Русије и постављена на чело надзорног савета Руске антидопинг агенције. Полушаљиво, али и полуозбиљно она изјављује да није искључена могућност њеног повратка спорту и учешћа на Олимпијади 2020. у Токију.

Зелфира Трегулова, директорка Третјаковске галерије

Зелфира Трегулова је један од најискуснијих менаџера културне сфере у Русији. Пре него што ће 2015. године доћи на чело Третјаковске галерије она је радила у другим највећим музејима земље – у државном музејско-изложбе "РОСИЗО" и Музејима Московског кремља, а пре тога је била одговорно лице за организацију изложби руске уметности у САД, Немачкој и Италији.



Популарност "Третјаковке" је нагло порасла откако је Трегулова на њеном челу. Први пут после дугог низа година музејске изложбе су постале велики културни догађај.

На изложбу слика Валентина Серова свакодневно је долазило преко 4.800 људи, а карте за изложбу ремек-дела Ватикана распродате су за 15 минута. "Захваљујући Трегуловој Третјаковка је ушла у доба праве ренесансе", сматрају њене колеге.

Елвира Набиулина, директорка Централне банке Русије

Бивша министарка економског развоја Елвира Набиулина дошла је у Централну банку Русије 2013. године, уочи оштре економске кризе, када је инфлација са 6% скочила на 11%. У борби са кризом Набиулина је водила чврсту политику усмерену на обарање инфлације, али по цену повећања референтне каматне стопе Централне банке и затварања преко 300 руских банака.



Мере Елвире Набиулине заједно са стабилизацијом цена нафте омогућиле су да рубља ојача. Током 2016. године инфлација је опала на 5,4%, што је минимум у историји Русије.

Директорка Централне банке очекује да ће 2017. године руска економија ући у зону раста. И поред тога, један број аналитичара сматра да је рубља опасно прецењена валута, док је лист Глобал Финанце високо оценио Набиулинине успехе и уврстио је међу осам најбољих руководилаца централних банака света за 2016. годину.

Марија Захарова, портпаролка Министарства спољних послова РФ

Марија Захарова је као дипломата и синолог 2015. године постала прва жена на функцији директора канцеларије за информације и штампу Министарства спољних послова Русије. Захарова је једна од главних јавних личности руске дипломатије. Она сваке недеље одржава брифинге у којима објашњава став Москве по актуелним међународним политичким питањима и комуницира са представницима медија.



Још пре него што ће постати портпаролка Министарства спољних послова, Захарова се залагала за живахније и неформалније комуницирање овог ресора са спољним светом.

Она комбинује брифинге са порукама на Фејсбуку, где понекад поставља ироничне и оштре изјаве о критичарима Русије. Портпаролка Министарства спољних послова уопште није типични дипломата совјетске школе (увек уздржан и затворен).

Она је кадра и да отплеше руски народни плес на самиту Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН), и да предложи да се на Евровизији отпева песма о Башару Асаду.

Чулпан Хаматова, глумица и саоснивач добротворног фонда

Када је у мају 2016. године аналитичка компанија YоуГов питала грађане Русије ко од познатих личности их највише одушевљава, међу представницама лепшег пола на другом месту је била глумица Чулпан Хаматова (прва је била Анђелина Џоли).

За 20 година каријере Хаматова је глумила у педесетак филмова и серија, а сама каже да месечно игра у 20 позоришних представа. Међутим, глумачки таленат није једини разлог њене популарности у Русији.



Хаматова је 2006. године заједно са глумицом Дином Корзун основала један од првих добротворних фондова у Русији под називом "Поклони живот".

Све је почело од једног концерта, када је требало скупити 200.000 долара за опремање дечије болнице за онколошке болести. После тога су се обе глумице озбиљно посветиле тој делатности.

За 10 година је 30.000 деце са онколошким и другим тешким болестима добило помоћ преко фонда "Поклони живот". "Ја идем за лекарима, за људима у које имам поверење", каже Хаматова о свом раду у фонду.

Дијана Вишњова, примабалерина Маријинског театра

"Живот изван позоришта најчешће сам проводила у пробама за представе" прича Дијана Вишњова о свом раду на Западу. Она је једна од највреднијих балерина на свету. У интервјуу каже да вежба шест часова дневно, мада је многим колегама довољно и сат-два.



Невероватна упорност Вишњове у споју са талентом донела јој је репутацију једне од најбољих балерина света.Она наступа на највећим светским сценама од Скале до Краљевске куће опере.

Вишњова се не боји ничег новог. Поред класике упушта се и у модерну кореографију, и редовно представља ауторске експерименталне пројекте, а од 2013. године организује сопствени фестивал "Цонтеxт. Дијана Вишњова", где учествују млади извођачи и кореографи из Русије и иностранства. И после 20 година каријере Вишњова је и даље једна од главних руских балерина.

Уљана Сергејенко, дизајнерка високе моде

Руски модни креатори могу се поделити у две категорије. Први се оријентишу на унутрашњи аудиторијум, и нису нарочито познати у иностранству, а други, напротив, стварају имиџ Русије на Западу, али нису популарни у Русији.

Уљана Сергејенко, ауторка бренда Улyана Сергеенко (покренутог 2013. године), спада у ову другу категорију. Манекенке са њеним креацијама "хауте цоутуре” лакше је видети на Недељама високе моде у Паризу него на руским подијумима.



И поред тога Сергејенкова децидирано тврди:

"Ми смо сасвим извесно руски бренд, чак и ако је Париз сцена на којој показујемо своје креације."
У стварању колекција она тражи надахнуће у руској култури и искуству жена совјетског периода, које су и без модних кућа и модних креатора шиле хаљине од онога што им је било при руци. Наравно, хаљине Уљана Сергеенко су далеко скупље и престижније. У њима се појављују Леди Гага, Ријана и Бијонсе, али њихови корени су ипак у Русији.

(Руска реч)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

маца дискреција

26.03.2017 16:58

Овај Путин треба да упозна Дусанку Мајкиц,да види ста је право зенско!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Маца

27.03.2017 13:28

Док узме још једну отпремнину и узме једно пакло жилета да скрати солуфе и бркове е тад ће бити права мачка а овако личи на мусу кесажјију.

Name

бака

26.03.2017 17:16

Браво насе.Само јако.

ОДГОВОРИТЕ