Видео - Сјећања - На данашњи дан... Сјећање на Манутеа Бола...!

На данашњи дан славни Суданац пружио је једну од најбољих партија у каријери на НБА паркетима.

Кошарка 26.03.2017 | 16:15
Видео - Сјећања - На данашњи дан... Сјећање на Манутеа Бола...!
Да ли се сећате Манутеа Бола? Момак рођен у Судану 1962. године, а преминуо 2010, остаће упамћен као врхунски блокер у НБА лиги и генерално необична појава са висином од 231 центиметра. У НБА каријери, која је трајала једну деценију, имао је више блокада него поена и својом висином утеривао је страх у кости противничким играчима.

Једну од најбољих партија каријере, када је број блокада у питању, пружио је 26. марта 1987. године у Вашингтону, у дресу тадашњих Булетса против Бостон Селтикса. А тада су Селтикси били у напону снаге, са Леријем Бирдом, Кевином Мекхејлом, Робертом Перишом, Денијем Ејнџом, Денисом Џонсоном и осталима...  

Али на другој страни је био горостасни Суданац, који је на паркету провео 43 минута. Поделио је чак 12 блокада те вечери у америчкој престоници, што му је трећи најбољи учинак у каријери када је овај сегмент игре у питању. Међутим, није само то. Поред силних блокада, Бол је уписао и 17 скокова (14 у одбрани и три у нападу), а имао је и три украдене лопте. Једино је био слабији са кошгетерским учинком, дао је само шест поена.



Епилог ове утакмице био је добар по домаће Булетсе, јер су тријумфовали са 106:103, упркос веома квалитетној игри квартета Селтикса - Бирд је дао 22, Мекхејл и Периш по 21 поен, а Ејнџ је убацио 19. 

Иначе, када је у питању Мануте Бол, важно је напоменути и да је по завршетку НБА каријере постао политички активиста који се борио за побољшање положаја племена Динка из којег потиче, а које је својевремено у Судану било на удару пошто су њени припадници углавном хришћани. У једном тренутку је чак 2002. године морао да побегне из домовине назад у САД где је добио статус верског избеглице.

"Волео бих да живим у свету у којем би сви били као Мануте Бол. Он је паметан, чита Њујорк Тајмс. Зна да прича о разним темама. Једноставно, он није један од људи које занима само кошарка“, рекао је својевремено Чарлс Баркли, Болов најбољи пријатељ са НБА паркета.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар