Video - Sjećanja - Na današnji dan... Sjećanje na Manutea Bola...!

Na današnji dan slavni Sudanac pružio je jednu od najboljih partija u karijeri na NBA parketima.

Košarka 26.03.2017 | 16:15
Video - Sjećanja - Na današnji dan... Sjećanje na Manutea Bola...!
Da li se sećate Manutea Bola? Momak rođen u Sudanu 1962. godine, a preminuo 2010, ostaće upamćen kao vrhunski bloker u NBA ligi i generalno neobična pojava sa visinom od 231 centimetra. U NBA karijeri, koja je trajala jednu deceniju, imao je više blokada nego poena i svojom visinom uterivao je strah u kosti protivničkim igračima.

Jednu od najboljih partija karijere, kada je broj blokada u pitanju, pružio je 26. marta 1987. godine u Vašingtonu, u dresu tadašnjih Buletsa protiv Boston Seltiksa. A tada su Seltiksi bili u naponu snage, sa Lerijem Birdom, Kevinom Mekhejlom, Robertom Perišom, Denijem Ejndžom, Denisom Džonsonom i ostalima...  

Ali na drugoj strani je bio gorostasni Sudanac, koji je na parketu proveo 43 minuta. Podelio je čak 12 blokada te večeri u američkoj prestonici, što mu je treći najbolji učinak u karijeri kada je ovaj segment igre u pitanju. Međutim, nije samo to. Pored silnih blokada, Bol je upisao i 17 skokova (14 u odbrani i tri u napadu), a imao je i tri ukradene lopte. Jedino je bio slabiji sa košgeterskim učinkom, dao je samo šest poena.



Epilog ove utakmice bio je dobar po domaće Buletse, jer su trijumfovali sa 106:103, uprkos veoma kvalitetnoj igri kvarteta Seltiksa - Bird je dao 22, Mekhejl i Periš po 21 poen, a Ejndž je ubacio 19. 

Inače, kada je u pitanju Manute Bol, važno je napomenuti i da je po završetku NBA karijere postao politički aktivista koji se borio za poboljšanje položaja plemena Dinka iz kojeg potiče, a koje je svojevremeno u Sudanu bilo na udaru pošto su njeni pripadnici uglavnom hrišćani. U jednom trenutku je čak 2002. godine morao da pobegne iz domovine nazad u SAD gde je dobio status verskog izbeglice.

"Voleo bih da živim u svetu u kojem bi svi bili kao Manute Bol. On je pametan, čita Njujork Tajms. Zna da priča o raznim temama. Jednostavno, on nije jedan od ljudi koje zanima samo košarka“, rekao je svojevremeno Čarls Barkli, Bolov najbolji prijatelj sa NBA parketa.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar