Одређен притвор Рајку Аничићу

Суд БиХ је одредио притвор у трајању до 18 дана Рајку Аничићу, Србину из Хрватске, који је 21. марта ухапшен на граничном прелазу Рача, код Бијељине, приликом уласка у БиХ из Хрватске, рекао је за БН телевизију његов адвокат Душан Томић.

Република Српска 26.03.2017 | 16:00
Одређен притвор Рајку Аничићу
У року у ком је Аничићу, који је пореклом из Дарувара у Хрватској, а живео је у Инђији, одређен притвор правосуђе Хрватске треба да достави Суду БиХ доказе о његовим наводним ратним злочинима због чега је расписана међународна, Интерполова, потерница.

"Мој клијент је 1997. године добио документа Хрватске, а 2013. године и уверење да се, у тој земљи, протиов њега не води никакав кривични поступак", прича Томић.

"Зато је хапшење и за њега и за све нас велико изненађење. Ово утолико пре што има и акт Министарства правде Србије да није ни на каквој листи за хапшења на основу онога што је овај ресор Владе Србије добио од колега из Хрватске. Али, неко је хтео, из само њему знаних разлога, да активира потерницу против њега коју је пре 23 године расписао суд у Бјеловару!? Из прашине је узето нешто што је крајње неодрживо и неприхватљиво, али довољно да мом клијенту направи пакао у животу као и његовој породици."

Томић верује да ће Суд БиХ, ценећи све релевантне ствари, одлучити да се његов клијент врати у Србију, чије држављанство има, а не да га изручује Хрватској. Било је логично, оцењује Томић за БН телевизију, да је правосуђе Хрватске кривичну пријаву против Аничића проследило Србији.

"Сад је на потезу правосуђе БиХ, а мој клијент је постао, ни крив ни дужан, нека врста лакмус папира, од чега би могли да зависе следећи предмети ове врсте", истиче Томић.

БН телевизија(В.М.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

милош

26.03.2017 14:58

Било би логично да је кривичну пријаву против Харадинаја србијанско правосуђе прослиједило Косову.

ОДГОВОРИТЕ