И ишарани гласачки листић биће важећи

Српски бирачи на предстојећим изборима моћи ће по свом листићу да цртају, прецртавају и исписују поруке, али морају да заокруже само један редни број испред кандидата за кога гласају, пише “Политика”.

Србија 26.03.2017 | 11:04
 И ишарани гласачки листић биће важећи
Некад није било дилеме – важећи је био само онај листић на којем је заокружен редни број кандидата (за предсједничке изборе) или листе (за парламентарне изборе), подсјећа “Полтика”, наводећи, међутим да закон сада гласачима дозвољава да буду и много креативнији и на листићу искажу свој политички став, и то не само заокруживањем кандидата.

Тако српски бирачи могу по свом листићу да цртају, прецртавају и исписују поруке, али да би листић био важећи, уз ово шарање, обавезно морају да заокруже један редни број испред кандидата за кога гласају.

Односно, како стоји у Правилнику о раду бирачких одбора, ”важећи гласачки листић је онај који је попуњен на начин из којег се са сигурношћу може закључити за кога је бирач гласао”. Такође се прецизира да, “упркос томе што су на листићу исписани или нацртани коментари, пароле и друге поруке или што су друге изборне листе прецртане”, бирачки одбори га морају признати као важећи.

С друге стране, гласачки листић ће бити неважећи ако није попуњен (бели листићи), или је “попуњен тако да се не може утврдити за коју је изборну листу бирач гласао, као на пример листић на којем је бирач заокружио или подвукао више од једног редног броја испред имена и презимена кандидата”.

Ова пракса, којом се дозвољава и шарање по листићима, уведена је, како каже Раша Недељков из посматрачке мисије ЦРТА “Грађани на стражи”, прије свега због оних који погријеше приликом гласања, па затим увиде ту грешку и желе да је исправе.

(Политика)

Коментари / 0

Оставите коментар