I išarani glasački listić biće važeći

Srpski birači na predstojećim izborima moći će po svom listiću da crtaju, precrtavaju i ispisuju poruke, ali moraju da zaokruže samo jedan redni broj ispred kandidata za koga glasaju, piše “Politika”.

Srbija 26.03.2017 | 11:04
 I išarani glasački listić biće važeći
Nekad nije bilo dileme – važeći je bio samo onaj listić na kojem je zaokružen redni broj kandidata (za predsjedničke izbore) ili liste (za parlamentarne izbore), podsjeća “Poltika”, navodeći, međutim da zakon sada glasačima dozvoljava da budu i mnogo kreativniji i na listiću iskažu svoj politički stav, i to ne samo zaokruživanjem kandidata.

Tako srpski birači mogu po svom listiću da crtaju, precrtavaju i ispisuju poruke, ali da bi listić bio važeći, uz ovo šaranje, obavezno moraju da zaokruže jedan redni broj ispred kandidata za koga glasaju.

Odnosno, kako stoji u Pravilniku o radu biračkih odbora, ”važeći glasački listić je onaj koji je popunjen na način iz kojeg se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao”. Takođe se precizira da, “uprkos tome što su na listiću ispisani ili nacrtani komentari, parole i druge poruke ili što su druge izborne liste precrtane”, birački odbori ga moraju priznati kao važeći.

S druge strane, glasački listić će biti nevažeći ako nije popunjen (beli listići), ili je “popunjen tako da se ne može utvrditi za koju je izbornu listu birač glasao, kao na primer listić na kojem je birač zaokružio ili podvukao više od jednog rednog broja ispred imena i prezimena kandidata”.

Ova praksa, kojom se dozvoljava i šaranje po listićima, uvedena je, kako kaže Raša Nedeljkov iz posmatračke misije CRTA “Građani na straži”, prije svega zbog onih koji pogriješe prilikom glasanja, pa zatim uvide tu grešku i žele da je isprave.

(Politika)

Komentari / 0

Ostavite komentar