Бугарска: Почели парламентарни избори

У Бугарској су отворена биралишта на парламентарним изборима на којима социјалисти, виђени као ближи Русији, покушавају да спрече још један повратак на власт кандидата странке ГЕРБ Бојка Борисова, који је већ у два мандата био премијер те земље, преноси АФП.

Свијет 26.03.2017 | 10:37
Бугарска: Почели парламентарни избори
Агенција наводи да се очекује да и ГЕРБ, који је за ЕУ, и Бугарска социјалистичка партија на челу са новом лидерком, енергичном Корнелијом Ниновом, освоје око 30 одсто гласова.

АП наводи да су гласачка места отворена јутрос у седам сати по локалном времену, а први резултати се очекују убрзо након затварања биралишта вечерас у 20 сати. Право гласа има око 6,8 милиона људи.

Ројтерс преноси резултате најновијих анкета према којима је ГЕРБ бившег премијера Борисова у тек благој предности у односу на БСП чија је популарност у порасту откако је кандидат кога је та партија подржала, Румен Радев, победио на председничким изборима у новембру.

ГЕРБ, наиме, ужива подршку 31,7 одсто бирача, док га у стопу прате социјалисти с подршком од 29,1 одсто.

Борисов је поднео оставку после победе Радева, због чега се одржавају трећи парламентарни избори у Бугарској у року од само четири године.

Ако задржи власт, очекује се да ће ГЕРБ и даље обуздавати јавне трошкове, за разлику од социјалиста који су обећали повећање плата и пензија и повећање јавних расхода.

Међутим, највероватније ниједна странка неће освојити довољно гласова да би могла сама да влада, па ће готово сигурно бити неопходна подршка Уједињених патриота, савеза три националистичке странке који је, према анкетама, на трећем месту по популарности, и то захваљујући распрострањеном гневу због прилива миграната.

Иначе, бугарски националисти су у протеклих пар дана блокирали прелазе на граници са Турском како би спречили Турске са бугарским пасошима да уђу у Бугарску и гласају, а на тему избора пале су и тешке речи између председника две земље.

Иако Бугарска историјски има снажне везе са Москвом, партија ГЕРБ Бојка Борисова је снажно проевропски оријентисана и подржала је санкције ЕУ против Русије због њене улоге у украјинској кризи, наводи британска агенција.

С друге стране, социјалисти на челу са 47-годишњом Корнелијом Ниновом обећали су да ће гласати против даљих санкција, што представља још једну потенцијалну главобољу за ЕУ у тренутку када се хвата у коштац са одласком Британије, успоном десничарских популиста и будућим обликом блока.

Бугарска аналитичарка Боријана Димитрова сматра да, ако Бугарска одустане од учешћа у политици европских интеграција наглашавајући при том свој специфични интерес и повлашћене односе са Русијом, то ће је не само потиснути на периферију Европе, већ ће је и "изместити у неку другу орбиту".

Ројтерс подсећа да је, 10 година након придруживања ЕУ, та балканска земља и даље најсиромашнија чланица Уније, са распрострањеном корупцијом.

При том, наводи та агенција, Бугарска остаје популарно туристичко одредиште за Русе које привлаче њене црноморске плаже и повољне цене, а такође скоро у потпуности зависи од руског снабдевања енергијом, док многи Бугари осећају снажну културну повезаност са Русијом са којом деле ћирилицу и православну веру.

Бугарска, иначе, преузима шестомесечно председавање ЕУ у јануару 2018. године.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар