Bugarska: Počeli parlamentarni izbori

U Bugarskoj su otvorena birališta na parlamentarnim izborima na kojima socijalisti, viđeni kao bliži Rusiji, pokušavaju da spreče još jedan povratak na vlast kandidata stranke GERB Bojka Borisova, koji je već u dva mandata bio premijer te zemlje, prenosi AFP.

Svijet 26.03.2017 | 10:37
Bugarska: Počeli parlamentarni izbori
Agencija navodi da se očekuje da i GERB, koji je za EU, i Bugarska socijalistička partija na čelu sa novom liderkom, energičnom Kornelijom Ninovom, osvoje oko 30 odsto glasova.

AP navodi da su glasačka mesta otvorena jutros u sedam sati po lokalnom vremenu, a prvi rezultati se očekuju ubrzo nakon zatvaranja birališta večeras u 20 sati. Pravo glasa ima oko 6,8 miliona ljudi.

Rojters prenosi rezultate najnovijih anketa prema kojima je GERB bivšeg premijera Borisova u tek blagoj prednosti u odnosu na BSP čija je popularnost u porastu otkako je kandidat koga je ta partija podržala, Rumen Radev, pobedio na predsedničkim izborima u novembru.

GERB, naime, uživa podršku 31,7 odsto birača, dok ga u stopu prate socijalisti s podrškom od 29,1 odsto.

Borisov je podneo ostavku posle pobede Radeva, zbog čega se održavaju treći parlamentarni izbori u Bugarskoj u roku od samo četiri godine.

Ako zadrži vlast, očekuje se da će GERB i dalje obuzdavati javne troškove, za razliku od socijalista koji su obećali povećanje plata i penzija i povećanje javnih rashoda.

Međutim, najverovatnije nijedna stranka neće osvojiti dovoljno glasova da bi mogla sama da vlada, pa će gotovo sigurno biti neophodna podrška Ujedinjenih patriota, saveza tri nacionalističke stranke koji je, prema anketama, na trećem mestu po popularnosti, i to zahvaljujući rasprostranjenom gnevu zbog priliva migranata.

Inače, bugarski nacionalisti su u proteklih par dana blokirali prelaze na granici sa Turskom kako bi sprečili Turske sa bugarskim pasošima da uđu u Bugarsku i glasaju, a na temu izbora pale su i teške reči između predsednika dve zemlje.

Iako Bugarska istorijski ima snažne veze sa Moskvom, partija GERB Bojka Borisova je snažno proevropski orijentisana i podržala je sankcije EU protiv Rusije zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi, navodi britanska agencija.

S druge strane, socijalisti na čelu sa 47-godišnjom Kornelijom Ninovom obećali su da će glasati protiv daljih sankcija, što predstavlja još jednu potencijalnu glavobolju za EU u trenutku kada se hvata u koštac sa odlaskom Britanije, usponom desničarskih populista i budućim oblikom bloka.

Bugarska analitičarka Borijana Dimitrova smatra da, ako Bugarska odustane od učešća u politici evropskih integracija naglašavajući pri tom svoj specifični interes i povlašćene odnose sa Rusijom, to će je ne samo potisnuti na periferiju Evrope, već će je i "izmestiti u neku drugu orbitu".

Rojters podseća da je, 10 godina nakon pridruživanja EU, ta balkanska zemlja i dalje najsiromašnija članica Unije, sa rasprostranjenom korupcijom.

Pri tom, navodi ta agencija, Bugarska ostaje popularno turističko odredište za Ruse koje privlače njene crnomorske plaže i povoljne cene, a takođe skoro u potpunosti zavisi od ruskog snabdevanja energijom, dok mnogi Bugari osećaju snažnu kulturnu povezanost sa Rusijom sa kojom dele ćirilicu i pravoslavnu veru.

Bugarska, inače, preuzima šestomesečno predsedavanje EU u januaru 2018. godine.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar