Српска влада неће имати пун мандат

Новинар Несwеека Милован Јовановић оцијенио је у Новом дану телевизије Н1 да актуелна влада Србије, без обзира на резултат предсједничких избора, неће изгурати пун мандат. Каже да очекује пријевремене парламентарне изборе, и да ће СПС и после њих сигурно бити у власти, без обзита колико гласова освоји.

 

Србија 25.03.2017 | 22:27
Српска влада неће имати пун мандат
Јовановић се у јутарњем програму телевизије Н1 осврнуо на упозорење председника Европске комисије Жан-Клода Јункера да би на Балкану могао да избије нови рат уколико се ЕУ распадне, и оцијенио да Унији не пријети разградња, већ да ће она бити модификована и да ће у њој бити мјеста и за Србију.

“Видјели сте у овој кампањи посјету Александра Вучића Ангели Меркел. Ниједан премијер у посљедњих 20, 30 година није имао подршку званичног Берлина као Вучић. Видјели сте шта каже Ангела Меркел о Вучићу и Влади Србије. Некоме може да се свиђа или не свиђа, али то то је тако”, навео је Јовановић, оцијенивши да ће трајање процеса европских интеграција Србије зависити од тога како ће изгледати будућа влада.

“Рекао сам 2015. да ће 2016. бити пријевремени избори, и да ће СПС бити у власти. Ова влада неће имати пун мандат, доћи ће до превремених и СПС ће поново бити у власти, освојили 5 или 10 одсто гласова”, истакао је Јовановић, не прецизирајући зашто то мисли.

Рекао је да интеграција региона у ЕУ смирила тензије на Балкану, али да је мијешање Русије историјска константа. “Русија има интерес да се у државама западног Балкана меша и интервенише, и то је њихово легитимно право”, навео је гост Новог дана.

Јовановић је истакао да је његов став да би Србија требало да буде чланица и ЕУ и НАТО, зарад своје будућности и безбједности, али да је опредељење владе војна неутралност. “Већина грађана сматра да Србија не треба да буде чланица НАТО савеза, то је већинска воља и то је тако. Да ли је то добро, мислим да није, али воља већине је јасна, и то се до сада показало као оствариво”, подсјећа он.

Каже и да од предсједничких кандидата у предизборној кампањи није могао да чује ништа о кључним питањима као што су ЕУ, НАТО и Косово. Једини се Ненад Чанак, како каже, јасно изјаснио да Србија треба да уђе у НАТО, призна Косово, има добре односе са сусједима, и да треба да се позабави стандардом, пољопривредом и наталитетом.

“Од осталих кандидата нисам чуо конкретан програм шта би радили другачије од Томислава Николића. Шта би радили другачије у односу на актуелну владу и предсједника”, утисак је Јовановића.

Гост Новог дана је оцијенио и да је кампања прљава и неинтересантна, те да је од када је Александар Вучић објавио своју кандидатуру, резултат избора мање-више познат, и сада се води трка за новог лидера опозиције. Зато очекује да ће послије избора и Саша Јанковић и Вук Јеремић сигурно формирати своје странке.

Новинар Неwсwеека не искључује могућност да Александар Вучић побиједи у првом кругу, али сматра да то не би било добро ни за Вучића, ни за грађана Србије.

“Зато што од Милошевића нико никада није побиједио у првом кругу. Демократска начела су јасна свуда у Европи, постоји други круг. Други круг је нешто природно и нормално, не знам чему толики набој да мора да се побиједи у првом кругу”, навео је Јовановић и додаје да је други круг извјестан уколико излазност на изборе буде већа од 60 одсто.

(Н1)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

боско болха

25.03.2017 22:01

Тешко србину којег свабо гура

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље Нијемци него Енглези

26.03.2017 06:22

Енглези нас гурнули у оба рата против Сваба и сто смо добили?!!! Мање нас је за три милиона! Енглези нас бомбардирали 1999. Ето савезника. Угледајте се на Хрвате. Не воле њих Свабе висе од нас. Сви смо им исти. Ко имало познаје прошлост укапираце. Чуде ме хисторичари да коначно не почну реалније тумачити догадјаје.

Name

Смијешно

26.03.2017 06:28

А Срби трче да ринтају код "Сваба". Сто не могу промолити нос код Енглеза, чак ни као туристи, тешко ко добија визу. Ето како вас Енглези виде. Сад су им Срби криви сто су заратили са Швабама.

Name

Кнежево

26.03.2017 13:07

Само да се не заборави,чини ми се да су Енглези више срушили Београд од Нијемаца?

Name

румунија

26.03.2017 06:22

Па сто промјени прицу брате србине,како одговара послодавцу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

26.03.2017 06:25

Ето ти знаш још није ни формирана е будале људи моји

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тактика

26.03.2017 06:56

Вучића подржава меркел иста она што подржава независност косова,даће Бог па ће и њему доћи крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре боско

26.03.2017 08:33

Не бих рекао.Теско Србину када су му Англосаксонци савезници.Угурали су нас у рат против Хитлера,онда нису хтјели да нам саљу оружје и на крају су комунисте поцели да помазу.Да су они такви,цитав свијет зна,само не ми.Цитам стране сајтове о рату у Сирији,цитам коментаре на текстове и видим да их свијет познаје до у боцу.И не знам да ли смо их ми упознали послије свега.

ОДГОВОРИТЕ