Srpska vlada neće imati pun mandat

Novinar Nesweeka Milovan Jovanović ocijenio je u Novom danu televizije N1 da aktuelna vlada Srbije, bez obzira na rezultat predsjedničkih izbora, neće izgurati pun mandat. Kaže da očekuje prijevremene parlamentarne izbore, i da će SPS i posle njih sigurno biti u vlasti, bez obzita koliko glasova osvoji.

 

Srbija 25.03.2017 | 22:27
Srpska vlada neće imati pun mandat
Jovanović se u jutarnjem programu televizije N1 osvrnuo na upozorenje predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da bi na Balkanu mogao da izbije novi rat ukoliko se EU raspadne, i ocijenio da Uniji ne prijeti razgradnja, već da će ona biti modifikovana i da će u njoj biti mjesta i za Srbiju.

“Vidjeli ste u ovoj kampanji posjetu Aleksandra Vučića Angeli Merkel. Nijedan premijer u posljednjih 20, 30 godina nije imao podršku zvaničnog Berlina kao Vučić. Vidjeli ste šta kaže Angela Merkel o Vučiću i Vladi Srbije. Nekome može da se sviđa ili ne sviđa, ali to to je tako”, naveo je Jovanović, ocijenivši da će trajanje procesa evropskih integracija Srbije zavisiti od toga kako će izgledati buduća vlada.

“Rekao sam 2015. da će 2016. biti prijevremeni izbori, i da će SPS biti u vlasti. Ova vlada neće imati pun mandat, doći će do prevremenih i SPS će ponovo biti u vlasti, osvojili 5 ili 10 odsto glasova”, istakao je Jovanović, ne precizirajući zašto to misli.

Rekao je da integracija regiona u EU smirila tenzije na Balkanu, ali da je miješanje Rusije istorijska konstanta. “Rusija ima interes da se u državama zapadnog Balkana meša i interveniše, i to je njihovo legitimno pravo”, naveo je gost Novog dana.

Jovanović je istakao da je njegov stav da bi Srbija trebalo da bude članica i EU i NATO, zarad svoje budućnosti i bezbjednosti, ali da je opredeljenje vlade vojna neutralnost. “Većina građana smatra da Srbija ne treba da bude članica NATO saveza, to je većinska volja i to je tako. Da li je to dobro, mislim da nije, ali volja većine je jasna, i to se do sada pokazalo kao ostvarivo”, podsjeća on.

Kaže i da od predsjedničkih kandidata u predizbornoj kampanji nije mogao da čuje ništa o ključnim pitanjima kao što su EU, NATO i Kosovo. Jedini se Nenad Čanak, kako kaže, jasno izjasnio da Srbija treba da uđe u NATO, prizna Kosovo, ima dobre odnose sa susjedima, i da treba da se pozabavi standardom, poljoprivredom i natalitetom.

“Od ostalih kandidata nisam čuo konkretan program šta bi radili drugačije od Tomislava Nikolića. Šta bi radili drugačije u odnosu na aktuelnu vladu i predsjednika”, utisak je Jovanovića.

Gost Novog dana je ocijenio i da je kampanja prljava i neinteresantna, te da je od kada je Aleksandar Vučić objavio svoju kandidaturu, rezultat izbora manje-više poznat, i sada se vodi trka za novog lidera opozicije. Zato očekuje da će poslije izbora i Saša Janković i Vuk Jeremić sigurno formirati svoje stranke.

Novinar Newsweeka ne isključuje mogućnost da Aleksandar Vučić pobijedi u prvom krugu, ali smatra da to ne bi bilo dobro ni za Vučića, ni za građana Srbije.

“Zato što od Miloševića niko nikada nije pobijedio u prvom krugu. Demokratska načela su jasna svuda u Evropi, postoji drugi krug. Drugi krug je nešto prirodno i normalno, ne znam čemu toliki naboj da mora da se pobijedi u prvom krugu”, naveo je Jovanović i dodaje da je drugi krug izvjestan ukoliko izlaznost na izbore bude veća od 60 odsto.

(N1)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

bosko bolha

25.03.2017 22:01

Teško srbinu kojeg svabo gura

ODGOVORITE
Name

Bolje Nijemci nego Englezi

26.03.2017 06:22

Englezi nas gurnuli u oba rata protiv Svaba i sto smo dobili?!!! Manje nas je za tri miliona! Englezi nas bombardirali 1999. Eto saveznika. Ugledajte se na Hrvate. Ne vole njih Svabe vise od nas. Svi smo im isti. Ko imalo poznaje prošlost ukapirace. Čude me historičari da konačno ne počnu realnije tumačiti dogadjaje.

Name

Smiješno

26.03.2017 06:28

A Srbi trče da rintaju kod "Svaba". Sto ne mogu promoliti nos kod Engleza, čak ni kao turisti, teško ko dobija vizu. Eto kako vas Englezi vide. Sad su im Srbi krivi sto su zaratili sa Švabama.

Name

Kneževo

26.03.2017 13:07

Samo da se ne zaboravi,čini mi se da su Englezi više srušili Beograd od Nijemaca?

Name

rumunija

26.03.2017 06:22

Pa sto promjeni pricu brate srbine,kako odgovara poslodavcu!

ODGOVORITE
Name

Pero

26.03.2017 06:25

Eto ti znaš još nije ni formirana e budale ljudi moji

ODGOVORITE
Name

Taktika

26.03.2017 06:56

Vučića podržava merkel ista ona što podržava nezavisnost kosova,daće Bog pa će i njemu doći kraj.

ODGOVORITE
Name

re bosko

26.03.2017 08:33

Ne bih rekao.Tesko Srbinu kada su mu Anglosaksonci saveznici.Ugurali su nas u rat protiv Hitlera,onda nisu htjeli da nam salju oružje i na kraju su komuniste poceli da pomazu.Da su oni takvi,citav svijet zna,samo ne mi.Citam strane sajtove o ratu u Siriji,citam komentare na tekstove i vidim da ih svijet poznaje do u bocu.I ne znam da li smo ih mi upoznali poslije svega.

ODGOVORITE