Роде долазе у Семберију

Бијела рода већ дуже вријеме има своје гнијездо на кући породице Радић у селу Батковић код Бијељине. С циљем заштите ове птице у Семберији, организовано је пресељење гнијезда роде са стамбеног објекта на вјештачку платформу.

Република Српска 25.03.2017 | 20:04
Роде долазе у Семберију
Роде су становници нижих крајева: Посавине, Семберије и Лијевче поља. Често се могу видјети на пољима, по утринама и поред ријека гдје има довољно хране.

За роде се вјерује да су симбол напретка, родности и плодности, па се њиховом доласку Семберци увијек обрадују. Њихова гнијезда су обично велика и користе их по неколико година, а праве их и на дрвету, крову куће, оџаку, бандери.



Балатунци веле да се радују што се роде одмарају на њиховој цркви; вјерују да је то сигуран знак да ће њихово село бити напредно и да ће се у њему рађати више дјеце.



Рода је, уједно, и заштитни знак акције производње здраве хране у Семберији, коју је прије неколико година, када су се ове грациозне птице почеле враћати у ову равницу, покренула општина Бијељина.

БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

село

25.03.2017 20:44

То је јако добро и кад би ми сви својим доприносом несто уцинили на пример да хранимо или бар да неуниставамо то би било фантастицно хвала свима који то подрзавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радомир Чачак Моравацц

25.03.2017 23:07

и у семберију да дође срећа <3<3<3

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

26.03.2017 09:37

Срећа па је Мићић градоначелник. Да није тако, ни роде не би долазиле??????

ОДГОВОРИТЕ