Rode dolaze u Semberiju

Bijela roda već duže vrijeme ima svoje gnijezdo na kući porodice Radić u selu Batković kod Bijeljine. S ciljem zaštite ove ptice u Semberiji, organizovano je preseljenje gnijezda rode sa stambenog objekta na vještačku platformu.

Republika Srpska 25.03.2017 | 20:04
Rode dolaze u Semberiju
Rode su stanovnici nižih krajeva: Posavine, Semberije i Lijevče polja. Često se mogu vidjeti na poljima, po utrinama i pored rijeka gdje ima dovoljno hrane.

Za rode se vjeruje da su simbol napretka, rodnosti i plodnosti, pa se njihovom dolasku Semberci uvijek obraduju. Njihova gnijezda su obično velika i koriste ih po nekoliko godina, a prave ih i na drvetu, krovu kuće, odžaku, banderi.



Balatunci vele da se raduju što se rode odmaraju na njihovoj crkvi; vjeruju da je to siguran znak da će njihovo selo biti napredno i da će se u njemu rađati više djece.



Roda je, ujedno, i zaštitni znak akcije proizvodnje zdrave hrane u Semberiji, koju je prije nekoliko godina, kada su se ove graciozne ptice počele vraćati u ovu ravnicu, pokrenula opština Bijeljina.

BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

selo

25.03.2017 20:44

To je jako dobro i kad bi mi svi svojim doprinosom nesto ucinili na primer da hranimo ili bar da neunistavamo to bi bilo fantasticno hvala svima koji to podrzavaju.

ODGOVORITE
Name

Radomir Čačak Moravacc

25.03.2017 23:07

i u semberiju da dođe sreća <3<3<3

ODGOVORITE
Name

Лија

26.03.2017 09:37

Срећа па је Мићић градоначелник. Да није тако, ни роде не би долазиле??????

ODGOVORITE