Важно да нема потреса у региону

Русија се не мијеша у унутрашња питања ниједне државе, важно јој је да на Балкану нема никаквих потреса, а своје присуство у том региону, укључујући Србију, жели да шири, онако како то одговара интересима свих, изјавио је амбасадор Русије Александар Чепурин.

Свијет 25.03.2017 | 18:02
Важно да нема потреса у региону
У разговору за Тањуг уочи састанка премијера Србије Александра Вучића и предсједника Русије Владимира Путина, у понедељак у Москви, Чепурин подсјећа да је ово нови у низу састанака, који су увек протицали у посебној, пријатељској атмосфери узајамног повјерења.

"Ово је веома важан сусрет. Сусрети лидера две државе имају ''класичан'' дневни ред - оцјена ситуације у свету, Европи, на Балкану - то су кључна питања.

Обично су наши ставови слични или се подударају. Друга тема су билатерални односи, а у оквиру тога економска и војно-техничка сарадња", рекао је Чепурин.

На чињеницу да тај сусрет пада непосрено пред предсједничке изборе у Србији, Чепурин каже да није ријеч о састанку који је изненада договорен, нити је то "сусрет за телевизију".

"Њихових сусрета у поседњих неколико година је било више, не један или два. Обично кандидати, пред изборе, желе да покажу да имају подршку, разумијевање, контакте са другим земљама. То је уобичајена пракса", примјетио је амбасадор и подсјетио да се српски премијер недавно састао и са њемачком канцеларком Ангелом Меркел.

Према његовим ријечима, ако са друге стране постоји расположење за такав сусрет - онда је то плус за кандидата, то говори о "његовом квалитету, искуству, ''тежини''...".

"Ово неће бити само формални сусрет за телевизију, већ ће бити разматрана нека веома важна питања за Србију и Русију", додао је Чепурин.

Војно-техничка сарадња је посебно важна за Србију, која жели да упостави равнотежу у региону и да осигура мир својих грађана, додаје Чепурин.

Упитан када би могла да се очекује испорука војних авиона, о чему је раније постигнут договор, амбасадор каже да по том питању не постоје никакви проблеми, већ да конкретан датум зависи од чисто техничких детаља.

"Верујем да ћемо ускоро знати конкретније датуме", рекао је Чепурин.

Према његовој оцјени, дошло је вријеме када би двије земље могле значајно да побољшају економску сарадњу, не ограничавајући се само на двије-три области.

На питање зашто економска сарадња двије земље не прати у потпуности, иначе одличне, политичке односе и пријатељство два народа, Чепурин подсјећа да се Русија посљедњх година држи на стабилном трећем мјесту економских партнера Србије, или, изражено бројкама - на седам одсто робне размјене Србије, односно 2,3 милијарде евра прошле године.

И сам признаје да то није довољно и да је поред уобичајеног принципа да Србија извози у Русију воће и поврће, а Русија у Србију гас и нафту, што, истиче, треба и даље подржавати, потребно је, и обје стране то схватају, наћи нове механизме сарадње.

У том контексту Чепурин најављује "индустријску кооперацију" у области високих технологија, производње пољопривредних машина, аутомобила....

Постоје и области у којима тек треба успоставити сарадњу, у производњи сјемена, на пример, што може да донесе приходе који се мјере милијардама евра, или у сфери медицине, контакти "Росатом фарма" и Винче, на примјер.

"Потребно је заједнички производити и извозити у треће земље. То може донијети значајан раст робне размене, много нових радних места у Србији. О томе се разговара.", истакао је амбасадор Русије.

Развој економске сарадње биће једна од главних тема предстојећих разговора у Москви, уверен је амбасадор.

"Хајде да тај раст учинимо дугорочним и успешним", поручује.

Колики се значај придаје развоју економске сарадње две државе потврђује и то, додао је амбасадор, што ће Србија на великом економском форуму у Санкт Петербургу, почетком јуна, бити један од главних гостију, уз Индију.

Говорећи о присуству Русије на Балкану и ширењу њеног утицаја посебно у Србији, Чепурин подсјећа да је Русија од давних дана, кроз историју, присутна на Балкану, и не прихвата тврдње појединаца, дилетаната, како их назива, да се Русија сад одједном појављује у региону.

На рачун оних који инсистурају на тој тези он каже да их разуме јер то чине како би објаснилли свој неуспех.

Додаје да је руска политика, међутим, веома пажљива, да не жели овде никаве потресе, већ да се све решава политичким средствима, мирно.

"Ширење нашег утицаја? Да, желимо да продубимо економску сарадњу, биће нам драго ако буде још руских школа...ако постоји културно присуство. Такве ствари, које причају, не схватам озбиљно. Заинтересовани смо да и српски утицај у Русији буде јачи".

Када је реч о региону Балкана, истиче амбасадор, у политичком смислу потребно је поштовати два принципа.

"Прво, да Балкан буде стабилан регион који се развија, а да би се то десило не смије се мијешати у унутрашње ствари неке земље. То изазива хаос и знамо чему води - то смо видјели и на примеру сјеверне Африке, Украјине, Македоније... Мијешање доводи до најнегативнијих могућих посљедица. Све треба рјешавати политичким путем", рекао је Чепурин.

Такође, непоходно је поштовати принцип међународног права, а када је реч о Србији, то се пре свега односи на Косово. 

Он подсећа на Резолуцију СБ УН 12 44, према којој је Косово део Србије.

"Ако пођемо од тога и ако то будемо поштовали, ситуација ће у региону у будућности бити много мирнија", сматра руски амбасадор Чепурин.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар