Аранжмани с ММФ супротни закону

Српска демократска странка позива министра финансија у Влади Републике Српске Зорана Тегелтију да, умјесто што на најнеобзирнији начин обмањује јавност, објави информације на којој је сједници Савјета министара БиХ разматрано писмо намјере ММФ-у, када се Савјет министара изјаснио о њему и када је одобрио аранжман са ММФ, саопштено је из те странке.

Република Српска 25.03.2017 | 17:04
Аранжмани с ММФ супротни закону
Даље наводе да "такву сједницу Савјета министара неће наћи јер се аранжмани са ММФ-ом праве мимо институција, неуставно и незаконито, на начин да шест људи из три партије – СНСД-а, СДА и ХДЗ-а сједну, потпишу писмо намјере ММФ-у и задуже грађане".

"Подсјећамо министра финансија Зорана Тегелтију да је чак и бивши члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић својевремено потезао питање законитости и уставности аранжмана са ММФ-ом, управо зато што ниједан такав аранжман никада није ратификован од Парламентарне скупштине БиХ и Предсједништва БиХ, као што никада нико, од уставом и законом овлашћених институција, укључујући и Савјет министара, није дао сагласност да се о оваквим аранжманима уопште преговара", каже се у саопштењу.

СДС упозорава министра Тегелтију да су овакви аранжмани супротни закону о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ и закону о поступку закључивања и извршавања међународних уговора БиХ, што је својевремено тврдило и Предсједништво БиХ чији је, како наводе, члан био функционер СНСД-а Небојша Радмановић.

"На крају, још једном позивамо министра финансија РС Зорана Тегелтију да објави записник са сједнице Савјета министара БиХ на којој је тобоже одобрен аранжман са ММФ-ом", стоји у саопштењу СДС-а.

(БН телевизија)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

03.11.2015. године

25.03.2017 16:11

"Предсједавајући Вијећа министара др. Денис Звиздић и његови замјеници, министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и министар вањске трговине и економских односа Мирко Шаровић, данас су одржали састанак с делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ) предвођеним шефом Мисије Надеемом Илахијем. Предсједавајући Звиздић и министри Беванда и Шаровић исказали су заинтересираност за склапање новог аранжмана с ММФ-ом, истичући да овакви програми, осим што могу осигурати кредите по најнижим каматама, гарантирају и ефикасну проведбу структуралних реформи, каже се у саопштењу из Вијећа министара."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупсоне

25.03.2017 17:01

Ти или не контас или се правис будала. Ради се о томе да су то приватни аранзмани секте на власти. А ко и како це врацати дугове њих заболи...

Name

Глупљи

25.03.2017 17:29

Као што се види из цитираног Шаровић је учествовао од самог почетка у преговорима са ММФ-ом. СДС је гласао за Реформску агенду. Ни један закон не може бити изгласан у Вијећу министара без СДС-ових министара, а поготово не може бити потврђен у Представничком дому без СДСа и НДПа. Чему онда оволика паника у СДС-у, ако неће подржати Закон о акцизама и ако одустају од Реформске агенде нека то саопште коалиционим партнерима из СДА, криза у власти је свакако перманентна. Какве везе има СНСД са влашћу на нивоу БиХ!?

Name

Закључак изванредне сједнице, одржане 6.9.2016. године

25.03.2017 18:01

"Приједлог одлуке о повлачењу прве транше Проширеног аранжмана (Еxтендед Фунд Фацилитy – ЕФФ) с Међународним монетарним фондом (ММФ) Вијеће министара је донијело Одлуку о повлачењу прве транше Проширеног аранжмана (Еxтендед Фунд Фацилитy – ЕФФ) с Међународним монетарним фондом (ММФ)."

Name

Најглупљи

25.03.2017 19:24

Не контам ко је на власти у институцијама БиХ из Републике Српске. Да ли је то како неки кажу "секта" или је Савез за обману народа. Битно је не бирајући средства анатемисати власт у РС.

Name

СДС

25.03.2017 19:58

Тегелтијин бот треба да надје тацку днрвног реда са сједнице Савјета министара:Нацрт споразума са ММФ,или, Давање сагласности на писмо намјере. Нема је,па подмецете.Да,Мирко Саровиц је имао састанак са представницима ММФ али није склопио нити потписао икакав аранзман.Прица је бесплатна.Да,СМ је преузео новац од трансе ММФ-а (новац ММФ додје на рацун БиХ па се пребацује ентитетима) јер су тај новац тразили и добили из Владе РС.СМ и рацун БиХ је само протоцни бојлер преко кога лијезу паре,преко којег Влада РС прима и отплацује доспјеле трансе. Бахато је оцекивати да Сдс уцествује у васим неодговорним потезима и буде вас сауцесник.Имате 6 руку у парламенту и казите народу -да,ми смо за повецање акциза.

Name

за СДС

25.03.2017 20:35

Зашто СДС није блокирао аранжман са ММФ-ом у Вијећу министара, него је преко Шаровића учествовао у договорима!? Зашто је СДС подржао Реформску агенду, кад је тај кредит био саставни дио агенде!? Зашто је Шаровић одустао од плавог дизела!? Зашто сте потписали 9. новембра 2014. коалициони споразум са СДА и ДФ-ом?

Name

ре: за СДС

26.03.2017 08:29

Коњу један,СДС управо због плавог дизела не зели да подрзи закон о акцизама. Уводење плавог дизела за пољопривреднике је услов да СзП прихвати закон о акзизама. Такозвана власт у РС зели новац ММФ али да одговорност за закон о акцизама пребаци на СзП. А ти коњино*, закон о акцизама је неко договорио али то није нико из СзП вец Жељкица и Тегелтија. Онај ко је договорио нека и изгласа..

Name

Јанко

25.03.2017 16:46

Тегелтија се уплео у своје лази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

25.03.2017 16:47

Економија и СНСД су оксимором. Крадја и СНСД су синоними.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кафана

25.03.2017 16:48

У РС је као у кафани. Јос увијек се не зна ко пије а ко плаца. Зна се једино ко је доњи, народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младиц

25.03.2017 16:51

ММФ нам кроји судбине, они кога узму под своје тај се никад не извуце. Па видите ли ста су урадили Грцкој... Хоцемо фабрике а не кредите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

маца дискреција

25.03.2017 16:52

Само се ви задузујте бандо црвена, јос мало па це да проради кука и мотика!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

инжењер

25.03.2017 17:03

Маните се аранжмана и лоповлука, спустите се на земљу, ухватите се мотике, багро једна, незапамћена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Витез којо

25.03.2017 17:16

Ради транспарентности било би добро да видимо ста су то Тегелтија и Цвијановиц потписали са ММФ, да будемо упознати са ропством које су нам наметнули. СЗП треба да истраје у захтјеву да то видимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

25.03.2017 18:02

Јос задузења за пропаст РС. Браво за СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обмана

26.03.2017 10:57

Аранжмани Савеза за промјене са СДА супротни су интересима Републике Српске. Неко ће морати да одговара.

ОДГОВОРИТЕ