Aranžmani s MMF suprotni zakonu

Srpska demokratska stranka poziva ministra finansija u Vladi Republike Srpske Zorana Tegeltiju da, umjesto što na najneobzirniji način obmanjuje javnost, objavi informacije na kojoj je sjednici Savjeta ministara BiH razmatrano pismo namjere MMF-u, kada se Savjet ministara izjasnio o njemu i kada je odobrio aranžman sa MMF, saopšteno je iz te stranke.

Republika Srpska 25.03.2017 | 17:04
Aranžmani s MMF suprotni zakonu
Dalje navode da "takvu sjednicu Savjeta ministara neće naći jer se aranžmani sa MMF-om prave mimo institucija, neustavno i nezakonito, na način da šest ljudi iz tri partije – SNSD-a, SDA i HDZ-a sjednu, potpišu pismo namjere MMF-u i zaduže građane".

"Podsjećamo ministra finansija Zorana Tegeltiju da je čak i bivši član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović svojevremeno potezao pitanje zakonitosti i ustavnosti aranžmana sa MMF-om, upravo zato što nijedan takav aranžman nikada nije ratifikovan od Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništva BiH, kao što nikada niko, od ustavom i zakonom ovlašćenih institucija, uključujući i Savjet ministara, nije dao saglasnost da se o ovakvim aranžmanima uopšte pregovara", kaže se u saopštenju.

SDS upozorava ministra Tegeltiju da su ovakvi aranžmani suprotni zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama BiH i zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora BiH, što je svojevremeno tvrdilo i Predsjedništvo BiH čiji je, kako navode, član bio funkcioner SNSD-a Nebojša Radmanović.

"Na kraju, još jednom pozivamo ministra finansija RS Zorana Tegeltiju da objavi zapisnik sa sjednice Savjeta ministara BiH na kojoj je tobože odobren aranžman sa MMF-om", stoji u saopštenju SDS-a.

(BN televizija)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

03.11.2015. godine

25.03.2017 16:11

"Predsjedavajući Vijeća ministara dr. Denis Zvizdić i njegovi zamjenici, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, danas su održali sastanak s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođenim šefom Misije Nadeemom Ilahijem. Predsjedavajući Zvizdić i ministri Bevanda i Šarović iskazali su zainteresiranost za sklapanje novog aranžmana s MMF-om, ističući da ovakvi programi, osim što mogu osigurati kredite po najnižim kamatama, garantiraju i efikasnu provedbu strukturalnih reformi, kaže se u saopštenju iz Vijeća ministara."

ODGOVORITE
Name

Glupsone

25.03.2017 17:01

Ti ili ne kontas ili se pravis budala. Radi se o tome da su to privatni aranzmani sekte na vlasti. A ko i kako ce vracati dugove njih zaboli...

Name

Gluplji

25.03.2017 17:29

Kao što se vidi iz citiranog Šarović je učestvovao od samog početka u pregovorima sa MMF-om. SDS je glasao za Reformsku agendu. Ni jedan zakon ne može biti izglasan u Vijeću ministara bez SDS-ovih ministara, a pogotovo ne može biti potvrđen u Predstavničkom domu bez SDSa i NDPa. Čemu onda ovolika panika u SDS-u, ako neće podržati Zakon o akcizama i ako odustaju od Reformske agende neka to saopšte koalicionim partnerima iz SDA, kriza u vlasti je svakako permanentna. Kakve veze ima SNSD sa vlašću na nivou BiH!?

Name

Zaključak izvanredne sjednice, održane 6.9.2016. godine

25.03.2017 18:01

"Prijedlog odluke o povlačenju prve tranše Proširenog aranžmana (Extended Fund Facility – EFF) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Vijeće ministara je donijelo Odluku o povlačenju prve tranše Proširenog aranžmana (Extended Fund Facility – EFF) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)."

Name

Najgluplji

25.03.2017 19:24

Ne kontam ko je na vlasti u institucijama BiH iz Republike Srpske. Da li je to kako neki kažu "sekta" ili je Savez za obmanu naroda. Bitno je ne birajući sredstva anatemisati vlast u RS.

Name

SDS

25.03.2017 19:58

Tegeltijin bot treba da nadje tacku dnrvnog reda sa sjednice Savjeta ministara:Nacrt sporazuma sa MMF,ili, Davanje saglasnosti na pismo namjere. Nema je,pa podmecete.Da,Mirko Sarovic je imao sastanak sa predstavnicima MMF ali nije sklopio niti potpisao ikakav aranzman.Prica je besplatna.Da,SM je preuzeo novac od transe MMF-a (novac MMF dodje na racun BiH pa se prebacuje entitetima) jer su taj novac trazili i dobili iz Vlade RS.SM i racun BiH je samo protocni bojler preko koga lijezu pare,preko kojeg Vlada RS prima i otplacuje dospjele transe. Bahato je ocekivati da Sds ucestvuje u vasim neodgovornim potezima i bude vas saucesnik.Imate 6 ruku u parlamentu i kazite narodu -da,mi smo za povecanje akciza.

Name

za SDS

25.03.2017 20:35

Zašto SDS nije blokirao aranžman sa MMF-om u Vijeću ministara, nego je preko Šarovića učestvovao u dogovorima!? Zašto je SDS podržao Reformsku agendu, kad je taj kredit bio sastavni dio agende!? Zašto je Šarović odustao od plavog dizela!? Zašto ste potpisali 9. novembra 2014. koalicioni sporazum sa SDA i DF-om?

Name

re: za SDS

26.03.2017 08:29

Konju jedan,SDS upravo zbog plavog dizela ne zeli da podrzi zakon o akcizama. Uvodenje plavog dizela za poljoprivrednike je uslov da SzP prihvati zakon o akzizama. Takozvana vlast u RS zeli novac MMF ali da odgovornost za zakon o akcizama prebaci na SzP. A ti konjino*, zakon o akcizama je neko dogovorio ali to nije niko iz SzP vec Željkica i Tegeltija. Onaj ko je dogovorio neka i izglasa..

Name

Janko

25.03.2017 16:46

Tegeltija se upleo u svoje lazi.

ODGOVORITE
Name

Mirko

25.03.2017 16:47

Ekonomija i SNSD su oksimorom. Kradja i SNSD su sinonimi.

ODGOVORITE
Name

Kafana

25.03.2017 16:48

U RS je kao u kafani. Jos uvijek se ne zna ko pije a ko placa. Zna se jedino ko je donji, narod.

ODGOVORITE
Name

Mladic

25.03.2017 16:51

MMF nam kroji sudbine, oni koga uzmu pod svoje taj se nikad ne izvuce. Pa vidite li sta su uradili Grckoj... Hocemo fabrike a ne kredite!

ODGOVORITE
Name

maca diskrecija

25.03.2017 16:52

Samo se vi zaduzujte bando crvena, jos malo pa ce da proradi kuka i motika!!!

ODGOVORITE
Name

inženjer

25.03.2017 17:03

Manite se aranžmana i lopovluka, spustite se na zemlju, uhvatite se motike, bagro jedna, nezapamćena!

ODGOVORITE
Name

Vitez kojo

25.03.2017 17:16

Radi transparentnosti bilo bi dobro da vidimo sta su to Tegeltija i Cvijanovic potpisali sa MMF, da budemo upoznati sa ropstvom koje su nam nametnuli. SZP treba da istraje u zahtjevu da to vidimo.

ODGOVORITE
Name

Milica

25.03.2017 18:02

Jos zaduzenja za propast RS. Bravo za SNSD.

ODGOVORITE
Name

Obmana

26.03.2017 10:57

Aranžmani Saveza za promjene sa SDA suprotni su interesima Republike Srpske. Neko će morati da odgovara.

ODGOVORITE