Главни сервер БиХ враћен у функцију

Главни сервер институција БиХ данас је враћен у функцију, након што је пао прије четири дана, због чега нису радили Савјет министара и Предсједништво БиХ. До пада сервера дошло је због прегријавања просторије у којем је смјештен сервер за е-владу. Још се не зна ко је одговоран за овај пропуст, пњавио је Н1.

Босна и Херцеговина 24.03.2017 | 22:06
Главни сервер БиХ враћен у функцију
Да Босна и Херцеговина има е-владу мало ко би знао да овај савремени систем, или би то бар требао бити, није доживио хаварију. Комплетан систем е-владе, од којег зависи велики број институција БиХ, укључујући Савјет министара и Предсједништво БиХ, био је ван функције четири дана, због неадекватних услова у којима је смјештен главни сервер, сазнаје Н1.

"Сервер је данима био у просторији подрума Савјета министара на чак 50 степени због чега је и дошло до квара. Тражићемо одговорност оних који нису радили свој посао", казао је Звонимир Кутлеша, генерални секретар СМ БиХ.

Кутлеша је потврдио телевизији Н1 да је ангажован стручњак Министарства брзбједности БиХ који би требао открити ко је заказо у систему. Но, упућенима је већ на први поглед јасно да сервер није одржаван по прописима.

"Електронска опрема тражи услове за рад као и код људи, што је неких 20-ак степени. Таква опрема је и прављена да се сама угаси у случају високих температура, што је вјероватно и у овом случају. Могли су га угасити и администратори да би га заштитили од даљег оштећена. У том случају није могло доћи до уништавања података", објаснио је Саша Мрдовић, професор на ЕТФ-у.

Према правилима струке, институције БиХ су морале, а очито нису, осигурати резервни сервер на физички одвојеној локацији од главног сервера, у случају потреса, поплава, или сличних хаварија. За одржавање ових просторија задужена је Служба за заједничке послове институција БиХ, из које нису одговорили на упит.

Постоји и Одсјек за е-владу, чија је шефица Ивана Шарић. Како потврђено, подаци и документи који су били на систему е-владе у раздобљу пада сервера, спашени су.

А од рада су спашени и бројни запослени у институцијама који су долазили на посао, а да нису могли ништа радити, јер су ван функције били службени маилови, документи потребни за рад, а чак нису могли ништа ни штампати, јер су сви штампачи везани за сервер који је био блокиран четири дана.

Није радио ни Информациони систем за попуњавање одговора на упитник Европске уније. А престанак рада сервера најсликовитији је примјер стања у јавној управи, која је годинама у својеврсној реформи. О успостави е-влади говори се годинама, а занимљиво је да о овом систему, који се налази у подруму Савјета министара БиХ, ништа не знају у Уреду координатора за реформу јавне управе БиХ, на чијем је челу Драган Ћузулан (СДС).

У овом Уреду су рекли да они тек планирају успоставу е-владе.

Да се није догодила ова хаварија сервера институција БиХ, вјероватно се нико не би запитао да ли су испоштоване процедуре за одржавање система е-владе. Извори телевизије Н1 кажу да на одржавању овог система раде само два човјека, од којих је један виши стручни сарадник.

Упућени такођер тврде да је Служба за заједничке послове још прије мјесец дана упозорена да је један од клима уређаја у просторији са сервером покварен.

(Н1)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Матриx

24.03.2017 22:30

Треба послати екипу из Проинтера да то брзо ријеше...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.03.2017 08:17

Није Проинтер прчкао по базама странаца, него исламисти. Но, наш Мекта се неће бавити тим стварима да не изнервира коалиционог партнера, мецену свих исламиста у БиХ.

Name

????

25.03.2017 05:01

Ова фотографија,уз прилозени текст,не показује адекватне локације тацно......Погледајте само,гдје се налазе локације Вијеца министара,и Предсједниства?!?!Предсједниство је 600 метара истоцно од локације овог сервера.У строгом центру града.Локација сервера је на Мариндвору,на граници опстина Центар и Ново Сарајево.А видите гдје је тагована локација Вијеца Министара-на Земаљском Музеју.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

дипл инг

25.03.2017 06:51

Кад закљуците да врсни дипломирани инзењери електротехнике морају имати плате веце него сто су васе, онда це и сервери, а и све остало, радити исправно у исправним условима. То ви никад нецете закљуцити, мораце ову назови дрзаву неко из вана преузети да би такво стање било успостављено. А на то це се сацекати. Сто би се неко из вана, ко је нормалан, бринуо о таквима какви сте ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасенко

25.03.2017 07:58

Ово је јос један доказ како је БиХ неспособна и јадна дрзава јер је и у овом слуцају проблем у финанцијама,а тамо гдје политицари краду не мозе бити ни за е-владу! ипак смо успјели имати биометријска документа сто имплицира да це ова дрзава бити азурна и у будуцим електронским обиљезавањима становниства! парадокс али то је БиХ и њени ентитети.

ОДГОВОРИТЕ