Glavni server BiH vraćen u funkciju

Glavni server institucija BiH danas je vraćen u funkciju, nakon što je pao prije četiri dana, zbog čega nisu radili Savjet ministara i Predsjedništvo BiH. Do pada servera došlo je zbog pregrijavanja prostorije u kojem je smješten server za e-vladu. Još se ne zna ko je odgovoran za ovaj propust, pnjavio je N1.

Bosna i Hercegovina 24.03.2017 | 22:06
Glavni server BiH vraćen u funkciju
Da Bosna i Hercegovina ima e-vladu malo ko bi znao da ovaj savremeni sistem, ili bi to bar trebao biti, nije doživio havariju. Kompletan sistem e-vlade, od kojeg zavisi veliki broj institucija BiH, uključujući Savjet ministara i Predsjedništvo BiH, bio je van funkcije četiri dana, zbog neadekvatnih uslova u kojima je smješten glavni server, saznaje N1.

"Server je danima bio u prostoriji podruma Savjeta ministara na čak 50 stepeni zbog čega je i došlo do kvara. Tražićemo odgovornost onih koji nisu radili svoj posao", kazao je Zvonimir Kutleša, generalni sekretar SM BiH.

Kutleša je potvrdio televiziji N1 da je angažovan stručnjak Ministarstva brzbjednosti BiH koji bi trebao otkriti ko je zakazo u sistemu. No, upućenima je već na prvi pogled jasno da server nije održavan po propisima.

"Elektronska oprema traži uslove za rad kao i kod ljudi, što je nekih 20-ak stepeni. Takva oprema je i pravljena da se sama ugasi u slučaju visokih temperatura, što je vjerovatno i u ovom slučaju. Mogli su ga ugasiti i administratori da bi ga zaštitili od daljeg oštećena. U tom slučaju nije moglo doći do uništavanja podataka", objasnio je Saša Mrdović, profesor na ETF-u.

Prema pravilima struke, institucije BiH su morale, a očito nisu, osigurati rezervni server na fizički odvojenoj lokaciji od glavnog servera, u slučaju potresa, poplava, ili sličnih havarija. Za održavanje ovih prostorija zadužena je Služba za zajedničke poslove institucija BiH, iz koje nisu odgovorili na upit.

Postoji i Odsjek za e-vladu, čija je šefica Ivana Šarić. Kako potvrđeno, podaci i dokumenti koji su bili na sistemu e-vlade u razdoblju pada servera, spašeni su.

A od rada su spašeni i brojni zaposleni u institucijama koji su dolazili na posao, a da nisu mogli ništa raditi, jer su van funkcije bili službeni mailovi, dokumenti potrebni za rad, a čak nisu mogli ništa ni štampati, jer su svi štampači vezani za server koji je bio blokiran četiri dana.

Nije radio ni Informacioni sistem za popunjavanje odgovora na upitnik Evropske unije. A prestanak rada servera najslikovitiji je primjer stanja u javnoj upravi, koja je godinama u svojevrsnoj reformi. O uspostavi e-vladi govori se godinama, a zanimljivo je da o ovom sistemu, koji se nalazi u podrumu Savjeta ministara BiH, ništa ne znaju u Uredu koordinatora za reformu javne uprave BiH, na čijem je čelu Dragan Ćuzulan (SDS).

U ovom Uredu su rekli da oni tek planiraju uspostavu e-vlade.

Da se nije dogodila ova havarija servera institucija BiH, vjerovatno se niko ne bi zapitao da li su ispoštovane procedure za održavanje sistema e-vlade. Izvori televizije N1 kažu da na održavanju ovog sistema rade samo dva čovjeka, od kojih je jedan viši stručni saradnik.

Upućeni također tvrde da je Služba za zajedničke poslove još prije mjesec dana upozorena da je jedan od klima uređaja u prostoriji sa serverom pokvaren.

(N1)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Matrix

24.03.2017 22:30

Treba poslati ekipu iz Prointera da to brzo riješe...

ODGOVORITE
Name

Dragan

25.03.2017 08:17

Nije Prointer prčkao po bazama stranaca, nego islamisti. No, naš Mekta se neće baviti tim stvarima da ne iznervira koalicionog partnera, mecenu svih islamista u BiH.

Name

????

25.03.2017 05:01

Ova fotografija,uz prilozeni tekst,ne pokazuje adekvatne lokacije tacno......Pogledajte samo,gdje se nalaze lokacije Vijeca ministara,i Predsjednistva?!?!Predsjednistvo je 600 metara istocno od lokacije ovog servera.U strogom centru grada.Lokacija servera je na Marindvoru,na granici opstina Centar i Novo Sarajevo.A vidite gdje je tagovana lokacija Vijeca Ministara-na Zemaljskom Muzeju.......

ODGOVORITE
Name

dipl ing

25.03.2017 06:51

Kad zakljucite da vrsni diplomirani inzenjeri elektrotehnike moraju imati plate vece nego sto su vase, onda ce i serveri, a i sve ostalo, raditi ispravno u ispravnim uslovima. To vi nikad necete zakljuciti, morace ovu nazovi drzavu neko iz vana preuzeti da bi takvo stanje bilo uspostavljeno. A na to ce se sacekati. Sto bi se neko iz vana, ko je normalan, brinuo o takvima kakvi ste vi.

ODGOVORITE
Name

Jasenko

25.03.2017 07:58

Ovo je jos jedan dokaz kako je BiH nesposobna i jadna drzava jer je i u ovom slucaju problem u financijama,a tamo gdje politicari kradu ne moze biti ni za e-vladu! ipak smo uspjeli imati biometrijska dokumenta sto implicira da ce ova drzava biti azurna i u buducim elektronskim obiljezavanjima stanovnistva! paradoks ali to je BiH i njeni entiteti.

ODGOVORITE