Српска: 142.000 хектара кукуруза

Кукуруз као водећа култура која се узгаја у Републици Српској у протеклих 15 година буде засијан на 142. 000 хектара на годишњем нивоу.

Република Српска 24.03.2017 | 13:00
Српска: 142.000 хектара кукуруза
Горан Остић из Завода за кукуруз Пољопривредног института Републике Српске у Бањалуци рекао је да је у овом периоду било мањих одступања, али да се углавном задржала тенденција да годишње буде засијано 142.000 хектара.

Остић је данас у Новом Граду нагласио да пољопривредници не могу утицати на временске прилике, али да адекватне мјере могу побољшати квалитет земљишта и повећати принос кукуруза.

"Правилним мјерама произвођачи могу побољшати квалитет земљишта као ресурса. Код нас се узгајају хибриди кукуруза високог генетичког потенцијала који су захтјевни у погледу технологије", навео је Остић на предавању за пољопривредне произвођаче које је организовао општински Одсјек за пољопривреду.

Он је препручио пољопривредницима да одреде право вријеме за сјетву кукуруза.

"Оно што је требало раније урадити јесте дубоко орање, јесење или зимско. Сад смо у фази када треба затворити бразду да би се сачувала влага, а тако се уједно стварају услови за припрему сјетве", рекао је Остић.

У овим агрометеоролошким условима сјетва почиње половином априла, а када је ријеч о Новом Граду, Остић препоручује другу половину априла, а Пољопривредни институт препоручује хибрид кукуруза ове институције БЛ 43.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар