Srpska: 142.000 hektara kukuruza

Kukuruz kao vodeća kultura koja se uzgaja u Republici Srpskoj u proteklih 15 godina bude zasijan na 142. 000 hektara na godišnjem nivou.

Republika Srpska 24.03.2017 | 13:00
Srpska: 142.000 hektara kukuruza
Goran Ostić iz Zavoda za kukuruz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske u Banjaluci rekao je da je u ovom periodu bilo manjih odstupanja, ali da se uglavnom zadržala tendencija da godišnje bude zasijano 142.000 hektara.

Ostić je danas u Novom Gradu naglasio da poljoprivrednici ne mogu uticati na vremenske prilike, ali da adekvatne mjere mogu poboljšati kvalitet zemljišta i povećati prinos kukuruza.

"Pravilnim mjerama proizvođači mogu poboljšati kvalitet zemljišta kao resursa. Kod nas se uzgajaju hibridi kukuruza visokog genetičkog potencijala koji su zahtjevni u pogledu tehnologije", naveo je Ostić na predavanju za poljoprivredne proizvođače koje je organizovao opštinski Odsjek za poljoprivredu.

On je prepručio poljoprivrednicima da odrede pravo vrijeme za sjetvu kukuruza.

"Ono što je trebalo ranije uraditi jeste duboko oranje, jesenje ili zimsko. Sad smo u fazi kada treba zatvoriti brazdu da bi se sačuvala vlaga, a tako se ujedno stvaraju uslovi za pripremu sjetve", rekao je Ostić.

U ovim agrometeorološkim uslovima sjetva počinje polovinom aprila, a kada je riječ o Novom Gradu, Ostić preporučuje drugu polovinu aprila, a Poljoprivredni institut preporučuje hibrid kukuruza ove institucije BL 43.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar