Хосни Мубарак од сада слободан

Свргнути египатски предсједник Хосни Мубарак пуштен је на слободу након шест година притвора.

Свијет 24.03.2017 | 12:23
Хосни Мубарак од сада слободан
Мубарак је напустио војну болницу у Каиру у којој је провео већину своје шестогодишње затворске казне, изјавио је његов адвокат Фарид ал Деб и додао да је Мубарак сада на слободи.

Мубарак је 2. марта, одлуком Касационог суда у Каиру, ослобођен оптужбе за смрт демонстраната током побуне која је довела до његовог свргавања 2011. године. Египатско тужилаштво сложило се потом да бивши египатски предсједник буде пуштен на слободу кад изађе из болнице.

Бивши египатски предсједник је осуђен на доживотни затвор 2012. године, али је правосуђе затражило ново суђење које га је 2016. ослободило те оптужбе. Суд је потврдио ту одлуку.

То је посљедња судска процедура против Мубарака од низа оптужби против њега.

Мубарак је на том суђењу оптужен да је умијешан у убиство демонстраната приликом побуне која је трајала 18 дана и током које је убијено 850 особа у сукобу с полицијом.

Бивши египатски предсједник, рођен 1928. године, највећи дио времена провео је у војној болници од свог хапшења 2011. године.

Мубарак је први предсједник свргнут с власти током таласа уличних протеста у арапским земљама региона, покретом који је назван "Арапско прољеће".

Био је на власти био више од 30 година.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар