Hosni Mubarak od sada slobodan

Svrgnuti egipatski predsjednik Hosni Mubarak pušten je na slobodu nakon šest godina pritvora.

Svijet 24.03.2017 | 12:23
Hosni Mubarak od sada slobodan
Mubarak je napustio vojnu bolnicu u Kairu u kojoj je proveo većinu svoje šestogodišnje zatvorske kazne, izjavio je njegov advokat Farid al Deb i dodao da je Mubarak sada na slobodi.

Mubarak je 2. marta, odlukom Kasacionog suda u Kairu, oslobođen optužbe za smrt demonstranata tokom pobune koja je dovela do njegovog svrgavanja 2011. godine. Egipatsko tužilaštvo složilo se potom da bivši egipatski predsjednik bude pušten na slobodu kad izađe iz bolnice.

Bivši egipatski predsjednik je osuđen na doživotni zatvor 2012. godine, ali je pravosuđe zatražilo novo suđenje koje ga je 2016. oslobodilo te optužbe. Sud je potvrdio tu odluku.

To je posljednja sudska procedura protiv Mubaraka od niza optužbi protiv njega.

Mubarak je na tom suđenju optužen da je umiješan u ubistvo demonstranata prilikom pobune koja je trajala 18 dana i tokom koje je ubijeno 850 osoba u sukobu s policijom.

Bivši egipatski predsjednik, rođen 1928. godine, najveći dio vremena proveo je u vojnoj bolnici od svog hapšenja 2011. godine.

Mubarak je prvi predsjednik svrgnut s vlasti tokom talasa uličnih protesta u arapskim zemljama regiona, pokretom koji je nazvan "Arapsko proljeće".

Bio je na vlasti bio više od 30 godina.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar